18 / 04 / 2024

Tapu senedi kaybolursa ne olur?

Tapu senedi kaybolursa ne olur?

Taşınmaz malınıza ait tapu senedinin kaybolduğunu ve bu durumda ne yapmanız gerektiğini bilmediğinizi farz edelim. Tapu senedi kaybolursa ne olur? Kayıp tapu senedi yeniden çıkarılabilir mi?



Tapu senedi kaybolursa ne olur?

Taşınmaz malınıza ait tapu senedinin kaybolduğunu ve ne yapmanız gerektiğini bilmediğinizi farz edelim. Tapu senedi kaybolursa ne olur? Kayıp tapu senedi yeniden çıkarılabilir mi?


Kaybolan tapu için, tapu sahibine herhani bir ceza veya farklı bir kısıtlama uygulanmıyor. Tapunun kaybedilmiş olması tamamen, tapu sahibini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle, tapunun yeniden çıkarılması yine tapu sahibinin yararına oluyor.


Kaybolan tapuyu çıkarmak, sanıldığı gibi zor bir uygulama olmayıp; Türkiye’ deki herhangi bir tapu dairesine giderek gerekli işlemler yapılabiliyor.


Bir diğer ifade ile kayıp tapuyu yeniden çıkarmak için ille de taşınmazın bulunduğu yer tapu dairesine gitmeye gerek kalmıyor. En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanı ile müracaat etmek yeterli oluyor.


Ancak, tapu senedini sahibi dışında bir kimse çıkarttıramıyor. Buna karşın, taşınmazın sahibinin vefat ettiği durumlarda ise mirasçıları mirasçılık belgesi getirmek veya nüfus kayıtlarından mirasçıları olduğu anlaşılmak kaydıyla yeni tapu senedi çıkartabiliyor.


Söz konusu işlem için taşınmazın mahallesini, köyünü ada veya parsel numarasını bilmeye dahi gerek kalmadan isme ve T.C kimlik numarasına göre bilgisayar bu aramayı yapıyor ve taşınmazın yeri kolaylıkla bulunuyor.


Verilen bu hizmet karşılığında 5 TL gibi bir ücret talep ediliyor. 


Tapu senedinin önemi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön