25 / 04 / 2024

Tapu senedi renkleri!

Tapu senedi renkleri!

Pembe ve mavi renklere sahip olan tapu senedi renkleri ile tapunun hangi durumda verildiği anlaşılabiliyor. Tapu senedi mülkün ada, pafta, parsel, intikal bedeli, arsa metrekaresi, koordinatları, ne sebeple edinildiği gibi bilgileri içinde barındırıyor..




Tapu senedi nedir?


Bir arsanın veya inşaatın, yapılmış bir mülkün bağımsız bölümlerinin maliklerini gösteren Tapu Sicil Müdürlüğü'nce verilmiş, geçerli resmi belgeye "tapu" veya "tapu senedi" deniyor. Gayrimenkullere ait mülkiyet hakkı tapu belgesi ile ispat ediliyor. Eski Türkçede güven anlamına gelen "tapuk" kelimesinden türemiş bir kelime olarak açıklanıyor.


Tapu siciline tescil edilebilen arsalar, bağımsız sürekli haklar ve madenler gayrimenkul anlamına geliyor. Gayrimenkulün sahibi, onun altını, üstünü ve kaynaklarını aksine bir kısıtlama getirilmedikçe kullanım hakkına sahip oluyor. Bu hakka da "mülkiyet hakkı" deniyor. Mülkiyet hakkı bir gayrimenkulü hukuk düzeni sınırları içinde, dilediği gibi kullanma, ondan yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi olarak tanımlanıyor.


Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı sahibi olarak, o gayrimenkulü kullanabilir, ürünlerinden yararlanabilir, onu satabilir, bağışlayabilir,  kiraya verebilir, gayrimenkul üzerinde başkalarına her türlü hakkı tanıyabilir, vasfını değiştirebilir, başkalarına karşı onu koruyabilir yani üzerinde kanunun izin verdiği tüm tasarrufları yapma yetkisine sahip olabilirsiniz. Ancak mülkiyet hakkının kazanılması ve geçerli olması için tapuya tescil edilmiş olması gerekiyor yani tapu senedinin olması zorunlu tutuluyor. İstisnai durumlar dışında (zilliyet..vb) bir mülkü "tescil" ettirmeden ona sahip olunmuyor. 


Tapu senedi renkleri!


Kat irtifakı, mülkiyeti, devre mülk hakkını gösteren tapu birbiri ile aynıdır ve sadece renkleri değişir. Tapu senedi pembe ve mavi olarak 2 renge ayrılıyor:

Pembe olanı mülkün inşaat ruhsatı ardından bağımsız bölümleri gösteren bir projesinin onaylandığını ve mülkiyetinin  kullanım alanları ve bu alanların hisseleri belirlenmiş olduğunu belgeliyor. 


Mavi olan tapu ise arsa tapusu olup mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini veya arsa olduğunu gösteriyor. Ancak gayrimenkulün üzerinde ipotek, haciz gibi bir sınırlama varsa bu tapu belgesinde görülmüyor, tapu kütüğü kayıtlarında görülebiliyor. Bu tür araştırmalar için tapu kütüğüne bakılması gerekiyor.


Tapu belgesi, mülkün  ada, pafta, parsel, intikal bedeli, arsa metrekaresi, koordinatları, ne sebeple edinildiği (satın alma, mirasla intikal..vb) bilgilerini içinde barındırır. Kat irtifakına geçmiş tapularda bağımsız bölüm numarası, yeri ve hissesi de yer alır. 


Ayrıca tapuda belgesinde aldığınız kat irtifakı olan mülkün kaç oda salon olduğu veya kaç metrekareden oluştuğu veya açık adres bilgisi gibi bilgiler bulunmuyor. 


Bu anlamda tapu sadece "limitli bilgileri" gösteren ama değerli kağıt olmayan bir evrak niteliğini taşıyor. En önemli bilgiler tapu kütüğü kayıtlarında yer alıyor.  Bu nedenle mülk alırken tapu kayıtlarına bakmak, anlamıyorsanız tapu memuruna üzerinde bir sınırlama olup olmadığını sormak oldukça önemlidir.  


Toprak tapusu nedir?
Tapu tescili nedir?
Kayıp tapu nasıl çıkartılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön