28 / 03 / 2024

Kayıp tapu nasıl çıkartılır?

Kayıp tapu nasıl çıkartılır?

Kayıp tapu nasıl çıkarılır? sorusuna öncelikle ücretinin 5 TL olduğu bilgisini verelim. Kayıp tapu senedinin yenisini alabilmek için herhangi bir tapu dairesine nüfus cüzdanıyla müracaat etmek yeterli oluyor...




Tapu senedi taşınmazın kime ait olduğunu gösteren belgedir. Zaman zaman bu belge kaybedilebiliyor. Ancak kaybedilmiş olmasının fazla bir önemi bulunmuyor. Çünkü yenisini çıkarmak gayet kolay oluyor.


Tapu senedi kaybolduğunda yenisi çıkarılmazsa, zamanla unutulup gidebiliyor ve tapu sahibinin gelecek nesildeki yakınları o taşınmazdan haberdar olmayabiliyor. Bu nedenle yeni tapu senedini çıkarmak ve aile bireylerinin bilebileceği bir yerde saklamak daha faydalı görünüyor.


Taşınmaz edinen kimse bazen aldığı taşınmazı değişik sebeplerle ailesinden dahi saklayabiliyor. Ardından vefat halinde kimsenin o taşınmazdan haberi olmuyor, taşınmaz sahipsiz olarak senelerce boş bekliyor, sonra başkaları sahiplenip adlarına buraları kaydettirebiliyor. 


Kayıp tapu nasıl çıkartılır?


Türkiye’ deki herhangi bir tapu dairesine giderek 5 TL gibi bir ücret karşılığında tapunun yenisi çıkarılabiliyor. Tapu senedini çıkarmak için taşınmazın bulunduğu yer tapu dairesine gitmeye gerek kalmıyor. En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanı ile müracaat etmek yeterli. Taşınmazın mahallesini, köyünü ada veya parsel numarasını bilmeye dahi gerek kalmadan isme ve T.C kimlik numarasına göre bilgisayar bu aramayı yapıyor ve taşınmazın yeri kolaylıkla bulunuyor.


Tapu senedini sahibi dışında bir kimse çıkarttıramıyor. Taşınmazın sahibinin vefat ettiği durumlarda ise mirasçıları mirasçılık belgesi getirmek veya nüfus kayıtlarından mirasçıları olduğu anlaşılmak kaydıyla yeni tapu senedi çıkartabiliyor.


Bir kimse elinde mirasçılık belgesi olması kaydıyla mirasçısı olduğu kişilerin adına tapu taraması yaptırabilir. Bu işlem her hangi bir tapu dairesine başvurarak yaptırılabiliyor.



Tapu ne demektir?

Tapu sicili istem zorunluluğu!

Tapu tescil davası!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön