19 / 04 / 2024

Tapuda kat irtifakı nasıl kurulur?

Tapuda kat irtifakı nasıl kurulur?

Tapuda kat irtifakı nasıl kurulur? sorusu bir arsa üzerinde yapılacak bir veya birden fazla yapının bağımsız bölümlerinin o arsanın malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre resmi olarak ayrı ayrı belirtilmesi şeklinde yanıtlanıyor...




Kat irtifakı nedir?


Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümler için,  o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı şeklinde açıklanıyor. 


Tapuda kat irtifakı, bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kurulur. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçmiyor ve başka bir hakla kısıtlanması mümkün olmuyor.. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş oluyor.


Tapuda kat irtifakı nasıl kurulur?


Tapuda kat irtifakı, resmi olarak tapu siciline tescil edilmesi ile gerçekleşiyor. Tapu siciline tescil işlemi tapu sicil müdürlüğü tarafından yapılıyor. 


Müteahhit firma bir arsada bina yapımına başlamak için proje çizmekle işe başlıyor. Bu projede dairelerin otopark, sığınak, metrekareleri gibi tüm detayları belirtilmesi gerekiyor. Proje çizildikten sonra belediyeye başvurarak inşaat izni alınabiliyor. İzin alındığı gün müteahhit arsayı dairelere ayırarak kat irtifakı tapusunu çıkartabiliyor.


 

Tapuda kat irtifakı nasıl kurulur? sorusunun cevabı için yapılması gereken işlemler bu şekilde gerçekleşiyor. Tapudaki kat irtifakında hangi dairenin nerede olduğu, numarası, kime ait olduğu açıkça belirtilmek zorundadır. Belirsiz olan ise binanın yapılıp yapılmadığı veya projeye uygun yapılıp yapılmadığıdır. Müteahhit firma binayı belediyeye uygulattığı gibi yaptıktan sonra belediyeden görevli kişiler gelip binayı denetliyor. Eğer bina projeye uygun yapılmışsa binaya yapı kullanım izni veya bilinen tabiriyle iskan veriliyor. İskan onayı çıktıktan sonra firma tapu dairesine giderek, kat irtifaklı tapuları kat mülkiyetine çeviriyor. Kat mülkiyetli tapunun kat irtifaklı tapudan tek farkı binanın projesine uygun bir şekilde yapılıp bitirildiğini göstermesi olarak biliniyor.


Kat irtifaklı tapu nedir?
Kat mülkiyeti tapusu nedir?


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön