25 / 04 / 2024

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması, borcun tamamının ve eksiksiz ödenmesiyle birlikte mümkün oluyor. Peki, Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır? Tapuda ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...



Bankalara, şahıslara ya da farklı tüzel kişilere karşı borçlanırken, genellikle borç tutarının yüksek olduğu hallerde ipotek talep edliyor. Taahhüt edilen ödemenin garanti edilebilmesi açısından ipotek son derece önemli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. 

İpotek kurma işlemi yalnızca gayrimenkuller üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca bu işlem yalnızca tapu müdürlüklerinde yapılabiliyor. Tapuda üzerine ipotek şerhi konulmayan taşınmazlar, yasal olarak ipotek edilmiş olmuyorlar. 

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

İpotek kurma işleminin gerçekleştirilebilmesi için her iki tarafa ait kimlik belgeleri ve ipotek edilecek taşınmaza ait tapu belgesinin olması gerekiyor. İpotek işlemleri genellikle bankalar tarafından uygulanan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi kişi tarafından da ipotek koydurma işlemi yapılabiliyor. 

Özellikle yüksek miktarlarda kredi kullanıldığı zamanlarda bankalar tarafından gayrimenkuller üzerine ipotek koyuluyor. Kredi ödemelerinin tamamlanmasıyla, ipotek kaldırılıyor ve tapu sicilindeki ipotek şerhi doğrudan kalkmış oluyor. 


Geri Dön