19 / 04 / 2024

Tapuda ipotek nasıl kaldırılır?

Tapuda ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olduğunuzu ve bankaya olan kredi borcunuzu kapattığınızı farz edelim. Bu durumda tapuda ipotek nasıl kaldırılır? İşte tapudan ipotek kaldırma işlemleri..



Tapuda ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olduğunuzu ve bankaya olan kredi borcunuzu kapattığınızı farz edelim. Bu durumda, tapudaki ipotek şerhini kaldırabiliyorsunuz. Peki tapuda ipotek nasıl kaldırılır?


Tapuda ipotek kaldırma işleminin yapılabilmesi için öncelikle bankadan söz konusu konutun kredisinin bittiğine dair belge olan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor.


Tapuda ipotek kaldırma işleminin ikinci aşaması ise bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gidilmesi oluyor. 


Tapu dairesi bu yazıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırabiliyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi deniyor.


Banka tarafından verilen ipotek fek yazısının kanunen belirtilen bir masrafı olmamakla beraber hemen hemen tüm bankalar bu işlem için ücret talep ediyor. İpotek fek yazısının ücreti bankadan bankaya değişmekle ile birlikte ortalama 250 TL olarak karşımıza çıkıyor.


Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. 


Bu gibi detaylar çoğu zaman gözden kaçıyor ve ileride karşılaşıldığında herhangi bir hak iddia edilmesi halinde sonuca ulaşmayı zorlaştırıyor.


Ev sahibi tarafından bu ücretin de ödenmesi ile birlikte, ev üzerindeki tüm haklar yeni ev sahibine geçiyor.


İpotek fekki ücreti!


Geri Dön