26 / 04 / 2024

Tapudaki memurun dikkati Kocaeli'deki sahtekarlığı ortaya çıkardı!

Tapudaki memurun dikkati Kocaeli'deki sahtekarlığı ortaya çıkardı!

Kocaeli Kandıra’da 800 bin TL'lik arsayı satmak üzere filmlere konu olacak bir sahtekarlığa kalkıştılar. Tapu memurunun dikkati dolandırıcılığı ortaya çıkardı...



Kocaeli Kandıra’da 800 bin TL'lik arsayı satmak için dolandırıcılar harekete geçti.  

Önce sahte kimlik ve dublörle Kastamonu’daki bir noterden satış için vekalet alan dolandırıcılar, Kandıra’da tapu müdürlüğüne gitti. Fakat memur, 80 yaşındaki M.G.’nin tapudaki fotoğrafı ile vekâletteki fotoğraflar arasında uyuşmazlık olduğunu fark etti. 

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; dolandırıcılar, Kocaeli Kandıra’da 800 bin TL'lik arsayı satmak üzere filmlere konu olacak bir sahtekarlığa kalkıştılar. 10 Ağustos’ta yaklaşık değeri 800 bin TL olan, 657 metrekare büyüklüğünde, denize yakın bir arsanın satışı için Kandıra Tapu Müdürlüğü’ne başvuru da bulundu. Müdürlükte yapılan incelemede taşınmaz sahibi M.G.’nin ikamet adresi Kandıra olmasına rağmen vekaletin Kastamonu’dan verilmiş ve tapudaki fotoğraf ile vekalet fotoğrafı arasında uyumsuzluk olması tapu memurunu şüpheye düşürdü. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) ile Noterler Birliği arasındaki sistemde vekâletin gerçek ve resmi olduğu görülmesine rağmen memur, bir kez de Kastamonu’daki Noter Başkatibini telefonla aradı. Vekâletin gerçek olduğunu teyit etti. 

KIZIYLA KANDIRA’DA OTURUYOR

Memur, gayrimenkul sahibinin neden kendisinin gelmediğini sorunca Kastamonu’daki kızının yanında kaldığını, Serdar isimli damadının yanından bu vekaleti verdiği cevabıyla karşılaştı. Bu kez de TKGM ile Nüfus müdürlükleri arasındaki sistemde yapılan sorgulamada taşınmaz sahibinin Serdar isimli bir damadının olmadığı ve Kastamonu’da oturan bir kızının bulunmadığı belirlendi. Bunun üzerine tapu memuru, Emniyet Müdürlüğü’nü arayarak taşınmaz malikinin Kandıra’da babasıyla birlikte yaşayan kızına ve M.G.’ye ulaştı. Onların da böyle bir vekalet vermedikleri ortaya çıktı. 

SAHTE NÜFUS CÜZDANI

Noterden vekâletin sahte nüfus cüzdanı ve dublör kullanılarak alındığı belirlendi. Tapuda sorgulamanın uzaması üzerine durumdan şüphe duyan sahte vekil N.B. ile arsayı bir şirket adına almak isteyen kişi tapudan ayrıldı. Fakat polisin kaçan şahısların kimliklerini tespit ederek, dosyayı Kandıra Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirdiği ifade edildi.

DİKKATLİ İNCELEME

Tapu yetkilileri, personelin dikkati, incelemedeki ısrarı ve kurumlar arası veri paylaşımı sayesinde sahtekarlığın önlendiğini ve ilgililer hakkında yasal işlemin başlatıldığını belirttiler. Yetkililer, bu tür sahtekârlıkların oldukça fazla olduğunu son 3 ayda Muğla Milas, Kandıra ve Konya’da memurların dikkatiyle vatandaşların mağduriyetinin engellendiğini ifade etti. Alıcıların genelde masum olduklarını ama bazen de 500 bin olduğunu dile getiren yetkililer, gayrimenkul alıcılarına da dikkatli olmaları uyarısında bulundu. 

ÖDÜL YÖNETMELİĞİ BULUNMUYOR

Bu tür sahtekârlıkları engelleyen memurlara bir ödül verilmiyor çünkü tapu memurları için emniyet, gümrük ya da maliye personelindeki gibi bir ödül yönetmeliği yok. Aksine sahtekarlık sonrası oluşacak hak kaybından memur sorumlu sayılıyor. Türk Medenî Kanunun 1007’inci maddesinde “Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder” hükmünü yer alıyor. 

Sakarya'da sahte evrakla gayrimenkul satmaya çalışan 5 şüpheliden 4'ü tutuklandı!


Geri Dön