16 / 04 / 2024

Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim? İşte detaylar!

Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim? İşte detaylar!

Tapu işlemleri konusunda pek çok husus merak edilmektedir. Onlardan biri de “Tapunun kime ait olduğunu öğrenmedir. İşte detaylar!



TAPU NEDİR?

Tapu, araziye ait belirli bir parçaya veyahut arazi üzerine inşa edilen bağımsız bir yapıya ait bölümü gösteren resmi bir belge türüne denilmektedir. Tapu, sicil müdürlüğü tarafından verilmektedir. Aksi durumda, kanıtlanana kadar geçerliliğini koruyan resmi bir belgedir. Bu belge, halk tarafından “tapu senedi” olarak da adlandırılabilir.

TAPUNUN KİME AİT OLDUĞU NASIL ÖĞRENİLİR?

Gayrimenkul sektöründe tapu sorgulama önemli bir işlemlerden biridir. Satın alınacak mülk hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için tapu sorgulama işlemleri gerekir. Tapuda yer alan bilgiler, alacağınız ya da almayı düşündüğünüz mülk hakkında resmi bilgileri ifade ettiği için hem güvenilir hem de geçerli bir kaynak olmaktadır.

İNTERNETTEN TAPU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İnternetten tapu sorgulama işlemi yapılmaktadır. Bu konuda vatandaşların birtakım soruları mevcuttur. İnternetten tapu sorgulama e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Üstelik bu bilgiler isteyen herkes tarafından görüntülenebilmektedir. E-Devlet üzerinden tapu sorgulaması yapmak isteyenlerin ilgili bağlantıya yani ilgili linke tıklayıp bir göz atması yeterlidir. Geçmişte yalnızca resmi kurumlar aracılığı ile yapılabilen bu işlemin online biçime bürünmesi, günümüzde çok büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bu uygulama ev ya da arsa satın almayı düşünenler için büyük bir kolaylıktır.

Tapu sorgulama için sadece e-Devlet yöntemi bulunmamaktadır. E-Devlet uygulaması dışında kullanılabilecek bir diğer yöntem de TKGM Parsel Sorgulama uygulamasıdır. Bu uygulamada adres bilgilerinin yani parsel ve ada bilgilerinin bilinip, girilmesi ile tapu detaylarına ulaşmak söz konusudur. Parsel Sorgulama uygulaması üzerinden mülk ya da arsanın coğrafi konumu, nerede olduğu inşaat yoğunluğu ile ruhsat ve imar bilgileri kolaylıkla öğrenilebilmektedir.

TAPU VE KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNDEN TAPU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapu sorgulama için uygulanabilecek bir başka yöntem de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il müdürlüklerine başvurmaktır. Müdürlük içerisindeki Tapu ve Ruhsat Şube Müdürlüklerine dilekçe verildiği zaman istenilen tapu hakkında bilgi alınabilir.

Ziraat Bankası Bankkart ile market alışverişlerinde kazançlı çıkın! Bankkart sahiplerine dev kampanya!

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi? İşte detaylar!

Hisseye tedbir kararı ne demek? Tedbir kararı nasıl kaldırılır?


Geri Dön