19 / 04 / 2024

Tarihi Kanberli Köprüsü'nde restorasyon tamamlandı!

Tarihi Kanberli Köprüsü'nde restorasyon tamamlandı!

Gümüşhane'nin Canca Mahallesi'nde Harşit çayı üzerinde yer alan ve geçmişte kervan yolu olarak kullanılan tarihi Kanberli Köprüsü'nde yenileme çalışmaları bitti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın açıklamalarda bulundu.



İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın yaptığı açıklamada, tarihin sessiz tanıkları kemer köprülerin, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıkları olduğunu belirtti. 


Gümüşhane'de, tarihi İpek Yolu güzergahında yer alması, bol akarsu ve dere yatağına sahip olması nedeniyle tamamına yakını Osmanlı dönemine ait birçok tarihi köprü bulunduğunu dile getiren Yalçın, "Müdürlüğümüz kültür varlıkları envanterinde 43 tarihi köprü kayıtlıdır. Bu köprülerden bazıları günümüze kadar sağlam gelmiş, bazıları bakım ve restorasyona ihtiyaç duymaktadır" dedi. 

Bakım ve restorasyona lanması ya da diğer kurumların taleplerinin Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükihtiyaç duyulan köprülerin, 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanuna göre ilgili kurumun hazırladığı veya hazırlattığı plan ve projelerin Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerince onay lerinin tavsiye kararı doğrultusunda restore edildiğini anlatan Yalçın, şunları söyledi: "Gümüşhane'de bugüne kadar 5 köprü restore edildi. Torul İlçesi Kalkanlı (Zigana) Köprüsü, Büyükçit köyündeki Meryemana-1 ve Meryemana2 köprüleri, İlecik köyündeki İlecik Köprüsü ile Gümüşhane- Bayburt güzergahındaki Tohumoğlu Köprüsünün restorasyonları 2012 yılında tamamlandı. Bu yıl ise Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce ağustosta başlatılan Kanberli Köprüsünün de restorasyonu yapıldı." Yalçın, Karayolları tarafından 2012 yılında restorasyon projesi alımı için ihalesi yapılan Torul ilçesindeki Ardasa ve Uğurtaşı köprüleri, Süleymaniye Mahallesi 1-2-3 köprüleri, Olucak Köyü Köprüsü, Yağlıdere Köyü Köprüsü, Yağlıdere Krom Şehri Köprüsü, Dibekli Köyü Köprüsü olmak üzere 10 köprüde daha onarım yapılacağını söyledi. 


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön