24 / 04 / 2024

Tarihi Kurşunlu Han Türkiye'nin desteğiyle restore edilecek!

Tarihi Kurşunlu Han Türkiye'nin desteğiyle restore edilecek!

Üsküp’teki en önemli Osmanlı eserleri arasında yer alan Kurşunlu Han’ın kullanım hakkı bugün Yunus Emre Enstitüsüne devredildi. Kurşunlu Han Türkiye’nin desteğiyle restore edilip tarihe kazandırılacak.



Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki önemli Osmanlı Dönemi eserlerinden olan Kurşunlu Han'ın kullanım hakkı, Yunus Emre Enstitüsüne (YEE) verildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kurşunlu Han'ın YEE verilmesi dolayısıyla Kuzey Makedonya Kültür Bakanı Hüsni İsmaili, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Üsküp YEE Müdürü Serhat Kula ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, Kurşunlu Han’ı ziyaret etti. 

İstanbul'da Kuzey Makedonya'ya ait bir kültür merkezi açılacak

Bakan İsmaili, yaptığı açıklamada, Kurşunlu Han'ın Türkiye'ye teslim edilmesi için görüşmelere 18 yıl önce başlandığını belirterek; "Türkiye onu restore edecek ve kullanışlı bir hale getirecek." dedi. İki ülke arasındaki anlaşmaya göre, İstanbul'da da Kuzey Makedonya'ya ait bir kültür merkezi inşa edileceğini söyleyen İsmaili, "Bugünden itibaren bu yapı Yunus Emre Enstitüsüne devredilecek." şeklinde konuştu.

"Kurşunlu Han bütün akraba topluluklarımızın, bütün kardeşlerimizin hizmetine sunulacaktır"

Büyükelçi Kara da yapılacak restorasyon çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyleyerek;" Buradaki(Kurşunlu Han) bütün akraba topluluklarımızın, bütün kardeşlerimizin hizmetine sunulacaktır." şeklinde konuştu. Kurşunlu Han'dan YEE'nin sorumlu olacağını belirten Kara, restorasyon konusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yardımlarının olacağını da ekledi. Kara, Kurşunlu Han'da kendisini Bursa'daki Koza Han'daymış gibi hissettiğini belirterek "Bu eser aslına uygun olarak burada hizmete açılacaktır. Bir an önce inşallah bu çalışma biter ve bu güzel eser de bütün halkımızın hizmetine sunulur." dedi.

"2 yıllık bir süre sonunda Kurşunlu Han Üsküp'e armağan edilecek"

Üsküp YEE Müdürü Kula da 2020 yılı içinde restorasyonla ilgili planların ve hazırlıkların tamamlanacağını belirterek "Tahminlerimize göre 2 yıllık bir süre sonunda Kurşunlu Han Üsküp'e armağan edilecektir." şeklinde konuştu. Kula, Kurşunlu Han'ın 500 yıllık bir eser olduğunu ve Balkanlar'da bu yapıya benzer 40'a yakın Osmanlı hanı bulunduğunu da ifade etti.


Geri Dön