25 / 04 / 2024

Tarihi Ortaköy Yetimhanesi özel okula dönüşüyor!

Tarihi Ortaköy Yetimhanesi özel okula dönüşüyor!

İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Yıldız Mahallesi’ndeki tarihi Ortaköy Yetimhanesi özel okula dönüşecek. Tartışmalı plan teklifi İmar Komisyonu’ndan geçti.



İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Yıldız Mahallesi’nde bulunan tarihi Ortaköy Yetimhanesi, ‘özel okul’ oluyor.

Birgün Gazetesi'nden Uğur Yılmaz'ın haberine göre, tarihi yapıya ilişkin plan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda oy birliğiyle kabul edildi. Komisyon’dan geçen 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlıu Nazım İmar Planı Değişiklik teklifine göre; tarihi bina özel eğitim alanına dönüştürülecek. 

Plana göre, tarihi binada, ‘özel anaokulu’, ‘özel kreş’, ‘özel ilkokul’, ‘özel ortaokul’ ve ‘özel lise’ gibi tesisler yapılabilecek. Uygulama ise Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak restorasyon projesine göre yapılacak.

Hazırlanan plan raporunda şu ifadeler kullanıldı: “Plan değişikliğinin gerekçesinde, restorasyonu yapılmamış olan tescilli eseri günümüz şartlarına uygun olarak yaşatabilmek amacıyla restore edilmesini sağlamak için özel okul fonksiyonuna alınması ihtiyacı oluştu. Bu doğrultuda hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi ile alan, özel eğitim alanı olarak teklif edilmektedir.”

Güngören'e okul şartı

İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda kurum görüşleri de yer aldı.  Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, teklife ‘şartlı olumlu’ görüş sundu. Teklifi İBB Meclisi’ne havale eden İmar ve Bayındırlık Komisyonu, plan teklifine bir de not ekledi. Buna göre, şirket, Güngören’de sekiz derslik kamu okulu yapacak. Komisyon, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayıyla Güngören İlçe Müdürlüğü’nün göstereceği yerde sekiz derslik kamu ana okulu yapılmadan, söz konusu yapıya iskan düzenlenemez” ifadelerini kullandı. 

Kat planları değişecek

Eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ, değişiklikle ilgili 'manidar' yorumunu yaptı. Sağ, şu açıklamalarda bulundu: “İçinde tescilli, tarihi eser olan bir bina var. Özel eğitim alanı olduğu zaman, binanın kat planları değişecek. Yangın merpeni koyulacak, giriş çıkışlar değişecek. Binanın gücünün, bu kadar hareketli nüfusu karşılamasının imkânı yok. Kamu donatısı yok edildi. Yer Beşiktaş’ta, derslik Güngören’de, bu da bir ilk oldu. Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de devreye girmiş, bayağı uğraşmışlar. Keşke gariban vatandaşların haklı taleplerinde de böyle ihtimam gösterseler.”


Geri Dön