19 / 05 / 2024

Tarım ihracatında yeni hedef tam 50 milyar dolar!

Tarım ihracatında yeni hedef tam 50 milyar dolar!

Aktarılan detaylara göre, üretimin ve çiftçinin desteklenmesi tarımda 50 milyar dolarlık ihracat rakamının önünü de açabilecek



 

Tarihi seçimlerin yapıldığı bugün aynı zamanda Dünya Çiftçiler Günü. 14 Mayıs, bu yönüyle çiftçiler için de tarihi bir gün olma potansiyeli taşıyor. Seçim kampanyaları sürecinde tarımın ve üreticinin önceliklendirilmesi akılcı politikalar konusunda ümitleri de  artırıyor. Verilen bilgilere göre, üretimin ve çiftçinin desteklenmesi tarımda 50 milyar dolarlık ihracat rakamının önünü de açabilecek

Ekonomim'den Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, Türkiye tarım ve hayvancılık alanında sahip olduğu potansiyel ile dünyada önde gelen ülkeler arasında bulunuyor. Verilen bilgilere göre, jadim Mezopotamya ovasında tarım 12 bin sene önce başladı ve Mardin dünyada ilk buğdayın üretildiği yerleşim yeri oldu.

Tarım ihracatında yeni hedef tam 50 milyar dolar!

Verilen bilgiye göre, bugün ihtiyacını Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan karşılayan Ortadoğu ülkelerinin küçük baş hayvan tedariği on yıllarca trenle ülkemizden karşılanıyordu. Paylaşılan detaylara göre, zamanla bu güç eridi erimesine fakat potansiyel halen dimdik ayakta duruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre 2022'de toplam tarım alanı 24 milyon hektar, bitkisel üretim de 128 milyon ton olarak ortaya çıkıyor. Tarım sektörü, 2022 yılında bir önceki seneye göre yüzde 15,3 artışla 34,2 milyar dolara ihracatla adeta rekor kırdı.

Ülkemiz, sahip olduğu coğrafi işaretli ürün sayısı 2022 yılı itibarıyla 1000’i aştı. Avrupa Birliği tarafından 9 tescilli coğrafi işaret bulunuyor ve 46 ürün de tescil bekliyor. Bugün yapaılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri Türkiye için tarihi bir fırsatı da beraberinde getiriyor. Kampanyalar sürecinde tüm partilerin ve adayların tarımı öncelikleyen söylemleri, fırsat alanlarının değerlendirilebileceğine yönelik iyimser bir tablo ortaya çıkarıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön