29 / 03 / 2024

Tarımsal sulamadaki elektrik sorununa GAP çare olacak!

Tarımsal sulamadaki elektrik sorununa GAP çare olacak!

GAP kapsamında yapımı süren Ceylanpınar - Mardin Sulama Kanalı Projesi 'nin tamamlanmasıyla geniş tarım arazilerine sahip Mardin ve Ceylanpınar ovasında sulamada elektriğe bağımlılığın kalmayacağı bildirildi




Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapımı süren Ceylanpınar- Mardin Sulama Kanalı Projesinin tamamlanmasıyla geniş tarım arazilerine sahip Mardin ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki ovada sulamada elektriğe bağımlılığın kalmayacağı bildirildi. 


Tarımsal sulamada çiftçilerin Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'ye (DEDAŞ) olan borçları nedeniyle zaman zaman elektrik kesintilerine bağlı olarak gerginliklerin yaşandığı bölgede GAP suyunun bereketli topraklarla buluşturulmasına yönelik yürütülen Ceylanpınar- Mardin Sulama Kanalı Projesinin tamamlanması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 


Projenin faaliyete geçmesiyle Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Ceylanpınar ile Mardin'in Derik, Kızıltepe ve Nusaybin ilçesindeki ovalar cazibeli sulama yöntemi ile sulanacak. 


Arazilerini sulamak için elektriğe ihtiyaç duyan çiftçiler, tarımsal ürün üretiminde elektrik faturası ödemek yerine ihtiyaçları olan suyu kullanacakları günü heyecanla bekliyor. 


"Çiftçi elektriği su için kullanıyor" 


Ziraat Mühendisleri Odası Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, AA muhabirine, bölgede son dönemlerde artan elektrik sorununa neden olan faktörlerin başında tarımsal sulamada kullanılan elektriğin geldiğini söyledi. 


Dündar, Mardin'de sulanan tarım arazisinin yaklaşık 4 milyon dekar olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu. 


"3 milyon 850 bin dekarı aşkın araziye sahibiz. Bunun büyük bölümü tarım yapılabilecek alanlar. 5 bin ila 7 bin arasında sulama kuyusuna sahibiz. Tropik ürünler hariç her türlü ürün Mardin'de yetişebilir. Bölgede tarım ve sulamadan elde edilen marjinal gelirin, sulama olmaması halinde ancak 5'te birini elde edebiliriz. İlde 2,5 milyon ton buğdaya eş değer tarımsal ürün elde ediyoruz. Suyun olmaması halinde bu 500 tona düşer." 


Dündar, GAP çerçevesinde sulama kanallarının tamamlanmasıyla bölgedeki enerji sıkıntısının büyük bir kısmının ortadan kalkacağına inandıklarını kaydederek, GAP suyunun toprakla buluşması halinde DEDAŞ ile bir sorun kalmayacağını dile getirdi. 


"GAP kanallarının bitirilmesiyle bölgedeki enerji sıkıntısı çözüleceği gibi birim alandan elde edilen ürün artacak. Çiftçi su satın almak istiyor, elektrik değil. Çiftçi elektriği su için kullanıyor. GAP suyunun bir an önce ovadaki toprakla buluşması gerekir" diyen Dündar, elektriğin pahalı bir enerji olması nedeniyle umutlarının GAP olduğunu vurguladı. 


"Çiftçi cazibeli sulama yöntemini kullandığında kayıp kaçak oranı düşecektir" 


DEDAŞ sözcüsü Mehmet Gökay Üstün de tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanılmasından rahatsız olduklarını belirterek, sulamada yüksek düzeyde elektrik tüketildiğini ifade etti. 


Bölgede elektrik tüketiminin yanı sıra israfının da söz konusu olduğunu belirten Üstün, elektriğin ücret ödemeyenler tarafından kontrolsüz şekilde kullanıldığını kaydetti. 


Üstün, suyun ulaştığı bölgelerde kayıp kaçak oranının hissedilir şekilde azaldığına işaret ederek, şöyle dedi: 


"Yakın zamanda başbakanımızın açtığı tünel ile bölgenin belirli yerlerine ulaşmaya başlayan su, cazibeli sulamayı da artıracak. Bölgede çiftçilerimiz daha ucuz olan cazibeli sulama yöntemini kullandığında kayıp kaçak oranı hissedilir seviyede düşecektir. Bu konuda beklentimiz söz konusu. Özellikle suyun geldiği bölgelerde bunu hissetmeye başlıyoruz." 


DSİ ve GAP İdaresi Başkanlığı yetkilileri de Ceylanpınar - Mardin yolunda 3 ana sulama kanalının tamamlandığını, sulama yapacak şebekelerde de çalışmaların sona ermesinin ardından en kısa sürede suyun tarım arazilerine ulaşacağını bildirdi. 




Dünya


Geri Dön