19 / 04 / 2024

Taş Yapı 750 milyon dolarlık yatırımla dönecek

Taş Yapı 750 milyon dolarlık yatırımla dönecek

Taş Yapı'nın patronu Emrullah Turanlı 2010 yılında 750 milyon dolarlık yatırımla piyasalara dönüş yapacaklarını açıkladı



2009 yılını projeleri tamamlayarak ve plan yaparak geçirdiklerini söyleyen Taş Yapı'nın patronu Emrullah Turanlı 2010 yılında 750 milyon dolarlık yatırımla piyasalara dönüş yapacaklarını açıkladı.

Göztepe'de Meteoroloji Müdürlüğü'ne ait projenin inşaatına gelecek ay başlayacaklarını söyleyen Turanlı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Burayı kat karşılığı almıştık. İmar ve inşaat izinleriyle uğraştık. 600 konut yapacağız. Kat karşılığı almıştık. Haziran'da satışa başlayacağız. Yüzde 60 kat karşılığı oranını çıkarırsak 300 milyon dolarlık satış yapmayı hedefliyoruz. Seyrantepe'de İnanlar İnşaat ve Hakan Kıran ile ortak proje hayata geçireceğiz. Yer üstünde 100 bin metrekare alanlı otel, ofis ve residence ve yer altında ise 70 bin metrekarelik kapalı otapark olacak. Kat karşılığı anlaştık. 400 milyon dolar gelir hedefliyoruz. Ayrıca Beşiktaş Belediyesi'nin hemen arkasında 200 residence'lik bir inşaat yapacağız. Vakıflar'dan 26 yılılğına yap-işlet-devret modeliyle kiraladığımız arsanın işletmesini Hilton yapacak. Hilton Residence'nin altında 700 araçlık otopark olacak. Buranın maliyeti ise 25 milyon dolar civarında"

Gayrettepe'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 30 yıllığına kiraladıkları arsaya otopark yapacaklarını söyleyen Emrullah Turanlı yaklaşık 800 araçlık otopark ile bölgenin otopark proeblemini çözeceklerini belirtti.

Alutinaze'de Selçuklu İnşaat ile ortak aldıkları eski STFA Genel Müdürlük binası için de yıl sonuna doğru düğmeye basacaklarını ifade eden Turanlı, ""Burada arsa bize ait. 30 bin metrekare arsa üzerine 250 lüks konut yapacağız. Beklediğimiz gelir yüzde 50 civarında. Diğer taraftan enerjide büyümeye devam edeceğiz. Enerji lisanslarımızı Goldman Sachs'a satmıştık. Onların inşaatlarını yapacağız. Alman sanayi devi AEG'nin enerji bölümünü satın aldık. İşlemler 10 gün önce bitti. 150 milyon dolar harcayarak Rusya ve Türkiye'de enerji yatırımları yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Yurtdışı operasyonları da sürdürdüklerini kaydeden Emrullah turanlı, "Dubai'de 150 milyon dolarlık meydan Otel projesini teslim ettik. Maktum, Taş Yapı ve Mirhan'ın baş hafrlerinden hareketle MTM diye bir ortaklık kurduk. El Maktum ile birlikte 450 milyon dolarlık Meydan adında alışveriş merkezi, ofis ve residence projesi yapacağız. libya'da 550 milyon dolarlık iş yapıyoruz. Bunun 100 milyon doları Tirebolu'da 1.500 konutluk proje. Geriye kalan 450 milyon doları ise demiryolu yatırımı. demiryolu işinde Ruslarla ortağız" 

"Taş Yapı battı. Batıyor" söylentilerini değerlendiren Emrullah Turanlı, "Bizim en kötü günümüzde 150 milyon dolar likidimiz oldu. Batıyor söylentisini çıkaranlar neye dayanarak çıkarıyor anlayamıyorum. Bizim kat karşlığı anlaşmalarımızın en kötüsü neredeyse 100 milyon dolar yapar. Türkiye'de başka hangi şirket bunu başarabilir. Son 2 yılda yeni proje yapmayınca insanlarda böyle bir algı oluştu. Biz geçen süreyi projeleri tamamlayıp teslim ederek geçirdik. Sessizliğimiz bundandı" diye konuştu.
Tebernüş Kireçci

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`Batıyor lafları da nereden çıktı 750 milyon dolar yatırımımız var'

Emrullah Turanlı, Taş Yapı'nın iflas edeceği iddialarına yanıt verdi. "2 yıl sessiz kaldık, ama bu süre içinde projelerimizi tamamladık" diye konuşan Turanlı, 750 milyon dolarlık yeni projelerinin olduğunu vurguladı

Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, piyasadaki "Taş Yapı battı batıyor" söylentilerine yanıt verdi. Bunun gerçeklerle ilgisinin olmadığını vurgulayan Turanlı, "En kötü günümüzde bile 150 milyon dolar likidimiz oldu. `Batıyor' söylentisi, neye dayanılarak çıkarılıyor anlayamıyorum. Kat karşılığı anlaşmalarımızın en kötüsü 100 milyon dolar yapıyor.  Son 2 yılda yeni proje yapmayınca insanlarda böyle bir algı oluştu. Biz bu süreyi projeleri tamamlayıp teslim ederek geçirdik. Sessizliğimiz bundandı" dedi.
2010'da 750 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Turanlı,  projelerin adresleri olarak  Göztepe, Gayrettepe, Seyrantepe, Beşiktaş ve Altunizade'yi gösterdi.Turanlı, enerjide de planlarının olduğunu açıkladı. 
Göztepe'deki planlamaları hakkında bilgi veren Turanlı, Meteoroloji Müdürlüğü'nden kat karşılığı aldıkları arsanın üzerinde 600 konut yapacaklarını belirterek, "Haziranda satışa başlayacağız. 300 milyon dolarlık satış yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Seyrantepe'ye rezidans
Seyrantepe'de ise İnanlar İnşaat ile birlikte otel, ofis, rezidans ve yeraltında 70 bin metrekarelik otoparktan oluşan 170 bin metrekarelik proje yapacaklarını belirten Turanlı, bekledikleri gelir seviyesini 400 milyon dolar olarak ifade etti.
Bir diğer planlarını ise Beşiktaş'ta hayata geçireceklerini ifade eden Turanlı, "Beşiktaş Belediyesi'nin hemen arkasında 200 dairelik Hilton Residence isimli projemizi hayata geçireceğiz.Vakıflar'dan 26 yıllığına YİD?modeliyle kiraladığımız arsanın işletmesini Hilton yapacak" dedi.

Altunizade'ye lüks konut
Gayrettepe'de ise Büyükşehir Belediyesi'nden 30 yıllığına kiraladıkları arsaya 800 araçlık otopark yapacaklarını bildiren Turanlı, Altunizade'de de Selçuklu İnşaat ile birlikte 30 bin metrekare arsa üzerinde 250 lüks konut yapacaklarını bildirdi.

AEG'nin enerjisini aldı, yönünü Rusya'ya çevirdi
Taş Yapı, 12 şirketiyle, enerji sektöründe de faaliyet gösteriyor. Emrullah Turanlı, enerjide de büyümeye devam etme kararı aldıklarını belirterek, Alman sanayi devi AEG'nin enerji bölümünü satın aldıklarına dikkat çekti. İşlemlerin 10 gün önce bittiğini belirten Turanlı, "150 milyon dolar harcayarak Rusya ve Türkiye'de enerji yatırımları yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Turanlı, enerjide aldıkları lisansları sattıkları Goldman Sachs için de inşaatlar yapacaklarını kaydetti.

Şeyh El Maktum ile Dubai'de `Meydan'a çıktı
 Dubai'deki 150 milyon dolarlık Meydan Otel  projesini teslim ettiklerini ifade eden Turanlı,  Dubai Şeyhi El Maktum ile geliştirdikleri çalışmalara dikkat çekti. Turanlı, "MTM?isimli bir şirket kurduk. El Maktum ile birlikte 450 milyon dolarlık yine Meydan adında alışveriş merkezi, ofis ve rezidans projesi yapacağız. Libya'da toplamda 550 milyon dolarlık iş yapıyoruz. Bir kısmında da Ruslarla ortağız" diye konuştu.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön