26 / 04 / 2024

Tasarlanmış site yönetimleri!

Tasarlanmış site yönetimleri!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "tasarlanmış site yönetimleri" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Amacı ve o amaca gidecek yol haritası- eylem planı olmayan / yapılmayan organizasyonlar başarılı olamazlar ve başarısızlıkları durumunda süreçlerdeki hatayı bulup düzeltemezler. Konut sitelerinin tamamına yakın çoğunluğu çok sahiplilikten dolayı sahipsiz olduğundan da ne böyle bir kaygı taşır ne de böyle bir çaba içine girecek bilinçte bir irade birliği ortaya koymazlar, koyamazlar.


Oysa site yönetimleri tasarlanabilirliğe açık ticari kaygısız tüzel kişiliksizliklerdir. Buna rağmen yüz binlerce liralık kimseye faydası olmayan kayıplara ses çıkarmazlar da bu miktarın iki katı katma değeri sağlayacak bir hizmet planını oluşturacak profesyonellere miktarın % 3 kadarını ayırmayı israf olarak görürler. Neden? Çünkü site yönetimleri çok sahiplilikten dolayı sahipsizdir.


Site kat malikleri aralarından veya dışarıdan seçimle yönetim kurulları atarlar ve bunları yetkilendirirler. Bu yetkililer yeti ile yetkinin farkını bilmediğinden yetkilerinin yetinin yerini tutacağını sanırlar ve yetkilerini kötüye değil ama deneme-yanılmaya kullanırlar ve sonuç hüsran olur. Bu yöneticiler yolsuzluk da yapmamışlardır ama etiklik pozitivizmi sempatisi örtüsüne sığınarak beceriksizlik yapmış ve siteyi maddi-manevi zarara uğratmış olurlar. Ortada bir yolsuzluk da yoktur hem de büyük çabalar vardır, beceriksizlikleri haricinde herhangi verecekleri hesap da yoktur. Beceriksizlik suç, ayıp veya günah da olmadığından ya istifaları yada görevden seçimle el çektirilmeleri ile sonuçlanır.


Oysa yönetim tasarlansa, amaç ve o amaca uygun yapısallık  (hukuki-mali-idari-sosyal), hizmetler (güvenlik, temizlik,teknik, bakım, peyzaj, muhasebe) ile bu hizmetleri sahaya yansıtacak organizasyon (personel-malzeme-eğitim-prosedür) içeren bir çalışma kılavuzu oluşturulsaydı, hizmet standartları, iş işleyişi ve akışı  şemaları üzerinden süreçler takip edilebilecek olası hatalar fark edilebilecek ve düşük aidatla yüksek hizmet kalitesi yakalanabilecek ve sakinler memnuniyeti üzerinden emlak değerleri artabilecekti.


www.konutsitesiyonetimi.com 



Site yönetiminde danışmanlık!



Geri Dön