24 / 04 / 2024

Tasfiye edilen kooperatifte eski yönetim planı geçerli olur mu?

Tasfiye edilen kooperatifte eski yönetim planı geçerli olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 170 haneli yazlık bir sitede hisse sahibi olduğunu aktaran okuyucu, kooperatiflerini tasfiye ettiklerini belirtti. Okuyucu, eski yönetim planının, kurulların ve kararların geçerli olup olmadığını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 170 haneli yazlık bir sitede hisse sahibi olduğunu aktaran okuyucu, kooperatiflerini tasfiye ettiklerini belirtti. Kooperatifken olan yönetim planının tapu kaydına aynen işlendiğini ifade eden okuyucu, eski yönetim planının, kurulların ve kararların geçerli olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Tasfiye edilen kooperatifte eski yönetim planı geçerli olur mu?

Eğer bu site bir parsel üzerinde kuruluysa; kooperatifin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurduğu tarihte tapuya verdiği yönetim planı hala geçerli olur. 

Bu duruma göre hareket edilmesi gerekli. Eğer site birden çok parsel üzerine kuruysa bu durumda toplu yapı sisteminin kurulması gerekir, 2007 yılından önce kurulan bu ve benzeri sitelere her parsel için ayrı yönetim planı yapıldı. 2007 yılından sonra bunların toplu yapı sistemi içinde tekrar tek yönetim planı hazırlanması zorunluluğu geldi. Okuyucunun dahil olduğu site 2007 yılından önce kurulmuş ise toplu yapı sistemi bulunmaz, yeni bir yönetim planı hazırlanması gerektiği bu nedenle belirtilmiş olabilir. Eğer durum bu şekildeyse ne yazık ki şimdilerde sitede kat mülkiyeti mevzuatı uygulanamaz. Belki bu nedenle yeni bir yönetim planı yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

*****

Tasfiye edilen kooperatifte eski yönetim planı geçerli olur mu?

Eğer site 2007'den sonra yapılmışsa ve birden çok parsel üzerine kuruluysa bu durumda yönetim planı toplu yapı sistemine göre kurulu olmalı, yeni bir yönetim planına gerek olmaz. Eğer bugünkü sistem itibarıyla her şey yasalara uygunsa ve buna rağmen yönetim planının bazı maddelerinde değişiklik isteniyorsa bu halde kat maliklerinin beşte dördünün oyunun alınması gerekir. 

Yönetim planı değişikliği beşte dört oyla yapılabilir. Eğer site 2007'den önce muhtelif parseller üzerinde kurulmuş ise ve toplu yapıya geçmeniz gerekiyorsa bu durumda yapılan yeni toplu yapı yönetim planı parsellerin yüzde 50+1 oyu ile kabulünde geçerli sayılır. Burada beşte dört şartına dikkat edilmez. Biraz karışık gibi ama mevzuat bu şekilde. 

Hisseli gayrimenkulde paylar satılabilir mi?


Geri Dön