19 / 04 / 2024

Sitelerde gider yönetim planı nasıl olmalı?

Sitelerde gider yönetim planı nasıl olmalı?

Tüm sitelerde, temel olarak güvenlik-temizlik-bakım ve idari hizmetler ile ortak alanlarda sarf edilen elektrik-doğalgaz-su gibi enerjilerden dolayı belli bir gider oluşur ve bu gider yönetim planı esaslarına göre maliklere paylaştırılarak karşılanır




Bu giderlerden oluşan borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat maliki aleyhine icar takibi yapılır. Ancak bir kat maliki kendi üzerine düşen borç ve yükümlülükleri yerine getirmemekte ısrarlı davranması, sürekli olarak hakkında icra takibi veya dava açılmasına sebep olması diğer kat malikleri  açısından huzursuzluk kaynağı olur.


Kat Mülkiyet Kanununun 25. Maddesi bu tip huzursuzlukları önlemek için konulmuş bir metin olmakla beraber aksi durumda da ısrarcı olan kat malikinin mülkiyetini devretmesine dair maddeler de içermektedir.


Yükümlülüklerin yerine getirilmemsinin diğer kat maliklerinin haklarını hangi durumlarda çekilmez hale gelecek derecede ihlal edilmiş sayılacağını takdir etme yetki ve görevi, maddenin üçüncü fıkrasında sayılan hallerin varlığı dışında, mahkemenindir.


Her ne kadar, bu tip bir uygulama sosyal sorunlar oluşturabilmekteyse de, site yönetimlerinde oturtulamamış site yaşam kültürü ve komşuluk hukukunun yanında site yönetiminin basiretsizliği bir çok sitede kat mülkiyetinin devri mecburiyetini gerektirmektedir.


 Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar vermesine bağlıdır. Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


5 maddede site kat malikleri kurulu toplantı zamanları!



Geri Dön