19 / 04 / 2024

Taşkent'in tasarımı Türk mimarlara emanet!

Taşkent'in tasarımı Türk mimarlara emanet!

Orta Asya'nın en eski ve büyük şehirlerinden Taşkent'in yeniden imarına ilişkin çalışmalar Türk mimarlar tarafından yapılıyor.



Türk mimarlar, Orta Asya'nın en eski ve büyük şehirlerinden Taşkent'in yeniden imar ediyor. Taşkent'te durgunluğun ardından adeta "inşaat patlaması" yaşanırken, devam eden inşaat projelerinde Türk mimarlar önemli çalışmalara imza atıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Şehir, toplam 335 kilometrekare alana yayılmış durumda. Şehirdeki çeşitli inşaat çalışmalarında yer alan Türk inşaat mühendisleri ve mimarlar kentin daha da güzelleşmesi ve çağdaşlaşmasına ön ayak oluyor.

Taşkent Valiliği'nin davetiyle kente gelen Türk mimar Murat Kader, Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Açıklamada, hayata geçirdikleri mimari tasarım çalışmalarıyla Taşkent'in daha güzel ve çağdaş bir şehir olmasına katkıda bulunduklarını belirtti.

Kader, halen Taşkent genelinde devam eden mimari projelerin büyük bir kısmının Türk tasarımcılar tarafından yapıldığına dikkati çekti. Kader, "Günümüzde Taşkent, aslında Türk mimar ve tasarımcıları ile yeniden yapılanıyor. Taşkent'in omurgasını Türk mimarlar yaratıyor diyebiliriz" dedi.

Kader, Taşkent'in büyük master planları üzerinde çalıştıklarını ve kent genelindeki 12 büyük projenin tasarımında yer aldıklarını ifade etti. Kader, başında bulunduğu şirketin "Almazar City", "Mirza Uluğbey City", "Aktepe City", "Yunusabad City" gibi Taşkent'teki toplam 10 milyon metrekare inşaat alanını içeren 12 dev projede yer aldığını ve bu projelerin tasarımlarını hazırladığını belirtti. 

Türk mimari unsurlarını da kullandıkları bu projelerin Özbeklerin kültürü ve yaşam tarzı dikkate alarak hazırlandığını ifade eden Kader, şunları söyledi; "Özbekler avluyu, kendilerine ait özel yerleri seviyorlar. Projelerimizde Özbek mimarisine dokunuş çok fazla"

Kader, Özbekistan'da inşaat sektörünün hızla gelişmesinde emlak satışlarının çok iyi gitmesinin de etkili olduğunu söyledi. Kader, "Yatırımcıların sundukları ürünler çok hızlı satılıyor. Bir projeden günde 100-150 daire satıldığı oluyor. Bu çok ciddi bir rakam. Örneğin, bin 100 daire sadece 2,5 aylık bir sürede satıp bitiriliyor. Yeni, sıhhi ve modern yapılara çok büyük bir ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Kader, projeleri tasarlarken kente daha fazla yeşil alan kazandırmaya da önem verdiklerini ifade ederek, "Tasarımını yaptığımız 'Mirza Uluğbey' Bulvarı projesinde yüzde 80 peyzaj alanı var. Sadece yüzde 20 bina alanı bulunuyor. Bunu sağlarken, şehrin o bölgesinde biraz yoğunluğu artırıyorsunuz ama şehrin kaybetmiş olduğu yüzde 80 yeşil ve sosyal alanı iade ediyorsunuz. Bu çok önemli" diye konuştu.


Geri Dön