29 / 03 / 2024

Tatilcilere gecelik 18 lira vergi!

Tatilcilere gecelik 18 lira vergi!

Vergi paketinde yer alan konaklama vergisinde değişiklik yapılarak maktu vergilendirmeye gidildi. 5 yıldızlı otellerde 18 lira, 2 yıldızlı otellere 6 lira gecelik vergi alınacak.



Vergi Paketi'ne ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önergenin kabul edilmesiyle konaklama vergisine ilişkin madde tümüyle değiştirilerek kademeli vergilendirmeye gidildi.

Yapılan yeni düzenlemeye göre otel, motel,tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kampingi gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmeti konaklama vergisine tabi olacak.
Konaklama vergisi, konaklama tesisinin türü esas alınarak kişi başına gecelik olarak hesaplanacak. Yapılan yeni düzenlemeye göre konaklama vergisi 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde vergi kişi başına gecelik 18 lira, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 lira, 3 yıldızlı oteller ve belediye  belgeli konaklama tesislerinde 9 lira, 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampinglerde 6 lira, butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18 lira diğer tesislerde ise 6 lira olarak belirlendi.

Yeniden değerleme oranında artırılacak

Sputniknews'de yer alan habere göre; geceleme başına belirlenen maktu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Yapılan düzenlemeyle; 0 ile 12 yaş arası çocuklar konaklama vergisinden istisna tutuldu.
Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleri olarak belirlenirken, her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26. günü akşamına kadar katma değer vergisi yönünden bağlı bulunan vergi dairesine beyan edilerek aynı süre içinde ödenecek. Komisyonda söz alan sektör temsilcileri konaklama vergisinde maktu vergiyi uygun bulduklarını ancak belirlenen gecelik konaklama vergisinin yüksek olduğunu dile getirdiler. Meclise sunulan yasa teklifinde  konaklama vergisi 2020 yılı için yüzde 1, sonrası için yüzde 2 olarak öngörülmüştü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön