18 / 04 / 2024

TAV Havalimanları'ndan 9 ay kira alınmadı mı?

TAV Havalimanları'ndan 9 ay kira alınmadı mı?

Hisselerinin yüzde 46,12’sinin Fransız işletmecisi Aéroports de Paris Grubu’na ait olduğu TAV Havalimanları Holding’e, kira ayrıcalığı gündeme geldi. Bakanlık ayrıcalığı onayladı...



Hisselerinin yüzde 46,12’sinin Fransız hava limanı işletmecisi Aéroports de Paris Grubu’na ait olduğu TAV Havalimanları Holding’e, kira ayrıcalığı gündeme geldi. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Kovid-19 salgını neden gösterilerek TAV Havalimanları'nda kira ayrıcalığı sağlandığı Bakanlık tarafından onaylandı. 

BAKANLIKLA, TAV’DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun,  Adana  bağımsız Milletvekili İsmail Koncuk’un, TBMM Başkanlığı’na verdiği, “Milyonlarca esnafın pandemi kaynaklı sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yaşadığı ekonomik sorunlar dikkate alınmazken salgın kaynaklı seyahat kısıtlamalarının yarattığı mücbir sebep koşulları nedeniyle TAV’ın sözleşmesi neden iki yıl uzatılarak, kira borçları da 2 yıl ertelenmiştir?” şeklindeki soru önergesine verdiği cevap şöyle oldu:

“Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle yolcu sayılarında yaşanan düşüşün sebep olduğu olumsuz ekonomik durumun telafisinin sağlanmasına yönelik uygulamalarda; havacılık sektörüne hizmet veren tüm kiracı ve işleticilere, faaliyet alanı kapsamına uyan mekanizmanın kurulması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Bu kapsamda; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından işletilen havalimanlarında hizmet veren havayolu, yer hizmet kuruluşları ile  ticari  hacim  işleten  kişi  ve  kuruluşlara  tahsisli  mahallere ait Nisan-Aralık 2020 dönemi için vadesi ötelenen kira bedeli faturalarına ait tutarlar iptal edilmiş ve belirtilen döneme ait kira bedeli faturaları iptal edilen bu kiracılara tahsisli mahaller için 01.01.2021-31.12.2022 dönemine ait kira bedellerine 2 yıl boyunca yüzde 50 oranında indirim uygulamaya başlanılmıştır.”

TAV Havalimanları ndan 9 ay kira alınmadı mı?

TAV CEO’SU “KİRA ERTELEMESİ” DEDİ

TAV tarafından da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamanın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bilgileriyle çeliştiği görüldü. 

TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener tarafından, "Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından şirketimize gönderilen resmi yazıda, pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamalarının yarattığı Mücbir Sebep (Force Majeure) koşulları nedeni ile, kontratlarımız gereği yapmış olduğumuz başvurularımızın değerlendirildiği ve Türkiye'de işlettiğimiz Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya,  İzmir  ve Milas-Bodrum havalimanlarının her birinin mevcut işletme hakkı sürelerinin ikişer yıl uzatılmasına karar verildiği belirtilmiştir. Ayrıca, aynı yazıda, bahsedilen havalimanlarının 2022 yılında yapılması gereken kira ödemelerinin 2024 yılında yapılmasına karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir" ifadelerinin kullanıldığı bir açıklama geldi. 

SAYIŞTAY 2017 YILINDA, “CİDDİ KAMU ZARARI OLUR” DİYE UYARMIŞTI

Sayıştay'ın 2017 Denetim Raporu’nda, Devlet Hava Meydanları’na, TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ'nin herhangi bir isteği olmamasına karşın, kuruluşun 22 Ocak 2013'teki yazısında "İstanbul yeni havalimanının ticari hava taşımacılığında kullanılacak olmasından hareketle 2017'de hizmete girmesi öngörülen yeni havalimanı ile işletmenizde bulunan Atatürk Havalimanı yolcu terminallerinin 2017-2021 yılları arasındaki dört yıllık çalışma dönemine ilişkin kâr kayıpları idarenizce, tarafınıza ödenecektir" ifadelerinin kullanıldığı belirtilerek, ciddi şekilde uyarılar yapılmıştı. 

Sayıştay uzmanları tarafıdan yapılan raporda, bu ayrıntılar üzerinden Devlet Hava Meydanları’na uyarı yaparak, "Kuruluşunuz ile TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ arasında imzalanmış olan kira sözleşmesinde kâr kaybıyla ilgili bir hüküm bulunmamaktadır" tespitine yer verilerek, “Kuruluşunuz sözleşmede bulunmayan bir ödemenin yapılması hâlinde bu durumun hem kamu kaynağı kullanan kuruluşunuzu hem de kamuyu ciddi bir zarara uğratacaktır” ifadelerine yer verildi. 

26 Aralık 2019'da ise TAV Havalimanları Holding tarafından, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin Atatürk Havalimanı'nın kapatılması sebebiyle şirkete 389 milyon Euro tazminat vereceği belirtilmişti. 

TAV Havalimanları'nda 2022 kira ödemeleri 2024'e ertelendi!


Geri Dön