26 / 04 / 2024

TBMM'ye sunuldu! 18 yaş altındakilere bireysel emeklilik sistemi!

TBMM'ye sunuldu! 18 yaş altındakilere bireysel emeklilik sistemi!

18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınmasına yönelik kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.



AK Parti milletvekilleri, 18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınması, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES'e aktarımına imkan sağlanması, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların yeniden düzenlenmesini de içeren Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu.

DAHA ÖNCEDEN KİMLER KATILABİLİYORDU?

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; BES' katılmak için fiil ehliyetine sahip olmak gerekiyor.  Türk Medeni Kanunu'na göre ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan 18 yaşını doldurmuş herkes fiil ehliyetine sahiptir.

TBMM ye sunuldu! 18 yaş altındakilere bireysel emeklilik sistemi!

İPTAL EDİLİRSE NE OLUR?

Sistemden 3 yıl içinde çıkılması durumunda devlet katkısının tamamı kesilir. Yani katkı payı alınmaz. 3-6 yıl arasında sistemden çıkılması durumunda hesaba devlet katkısı tutarının% 15'i alınır ve% 85'i kesilir.

6 ile 10 yol aralığında alınacak devlet katkısı miktarı yüzde 35'tir. 10 yılın sonunda devlet katkısının yüzde 60'ı alınabilmekte, emekliliğe hak kazandığında devlet katkısı tamamen alınabilmektedir.

Bireysel emeklilik iptal edildiğinde para iadesi  15 iş gününde yapılıyor. Sistemde en az 10 yıl kalmanız durumunda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olma şansınız var.

TBMM ye sunuldu! 18 yaş altındakilere bireysel emeklilik sistemi!

BES YAPTIRMAYANIN CEZASI NEDİR?

Bakanlık tarafından işverene bağlı çalışan için ilgili çalışanın sisteme dahil ay sayısı kadar idari para cezası uygulanmaktadır. Kanuna göre bu ceza çalışan başına aylık 100 TL'dir.


ÜST LİMİT VAR MI?

Ödemelerin üst bir sınırı bulunmuyor olup, katılımcının seçmiş olduğu plana göre tutar değişeblir.

ÖDEMELERE ARA VERİLEBİLİR Mİ?

Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödemesi durdurulabilir, vade tarihinden itibaren üç ay içinde ilgili hesaba ödeme yapılmazsa ilgili sözleşmede ödeme askıya alınmış sayılır.

BES'te yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bireysel Emeklilik Sistemi değişiyor! İşte önemli detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön