27 / 04 / 2024

TBMM'ye sunuldu! Deprem Fonu kurulacak!

TBMM'ye sunuldu! Deprem Fonu kurulacak!

Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu Kanunu Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu kurulacak ve elde edilen gelirler bu fono aktarılacak.



Deprem kuşakları üzerinde yer alan Türkiye'de gerek jeolojik nedenlerden dolayı gerek sonradan yapılan imar uygulamaları nedeniyle hem kırsal kesimde hem kentsel alanlarda oldukça yüksek deprem riski bulunuyor. 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ve Malatya'da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem de durumun hafızalarda yer edinen vahametini bir daha somutlaştırdı. 

TBMM ye sunuldu! Deprem Fonu kurulacak!

Şehirlerde afet risklerinin yüksek oluşunun yanı sıra imar barışı gibi imarsızlığın özendirilmesi ve meşruiyet kazandırılmasıyla beraber deprem riskinin sorumluluğu, kamu otoritesinden vatandaşların sorumluluğuna bırakıldı.  Bu nedenle, deprem riski bulunan konutlar da yasal statüye sahip olmuş ve depremden zarar görecek riskli konutların sayısı daha da arttı. 

TBMM ye sunuldu! Deprem Fonu kurulacak!

Kızılay Başkanı'nın yaşanan depremin ardından vatandaşlara yardım çağrısı yapması, deprem vergisiyle ilgili birçok soru sorulmasına neden oldu. TBMM'ye sunulan Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu Kanunu Teklifi ile Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu kurulması ve deprem vergisi kapsamında elde edilen gelirlerin bu fona aktarılması amaçlanıyor.

TBMM ye sunuldu! Deprem Fonu kurulacak!

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Kanun teklifiyle, deprem vergisi kapsamında elde edilen gelirler kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonuna aktarılaraktır. Bu doğrultuda, toplanan paralar sadece deprem sonrasında vatandaşların yaralarını sarması amacıyla kullanılacak ve gelirlerin başka yerlerde kullanılmasının önüne geçilecektir. 
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonunun amacı ve kapsamı ile yetkili, görevli ve sorumlu kuruluşlar belirlenmiştir. 
MADDE 3- Kurulacak Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu ile elde edilen gelirlerin amacına uygun harcanması sağlanacaktır. 
MADDE 4- Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu kapsamında harcamaların nasıl yapılacağı tespit edilmiştir. 
MADDE 5- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 6- Yürütme maddesidir. 

Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu Kanunu Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön