25 / 04 / 2024

Koronavirüs döneminde alınacak kira önlemleri için teklif TBMM'ye sunuldu!

Koronavirüs döneminde alınacak kira önlemleri için teklif TBMM'ye sunuldu!

Koronavirüs döneminde alınacak kira önlemleri TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifinde, iş yeri kiraları ve hazine taşınmazlarının satışı hakkında da önlemler yer alıyor...



AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklif sahibi olarak komisyona bilgi veren AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, teklifin, Kovid-19 salgınının ekonomik ve sosyal hayata olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla öğrenciler, işçiler, işverenler, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler ve birçok alanda hizmet yürüten kurum ve kuruluşlara nefes aldıracak düzenlemeler içerdiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, turizm tesisi maksadıyla verilen izinler hariç Orman Kanunu gereğince devlet ormanlarında gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri ismine verilen izinler ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen taşınmazlar ve mesire yerlerinden 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren 3 aylık dönem için tahsil edilmesi gereken bedeller başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenecek.

Milli Parklar Kanununa tabi yerlerde yapılan kiralamalardan 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken ödemeler başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenecek.

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazlarla ilgili olarak ilgili mevzuatınca yapılan satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklanan ödemelerin 19 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımlarının 3 ay ertelenmesine büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve birliklerde meclis; bağlı kuruluşlarda ise yetkili karar organı yetkili tutulacak. 

Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan iş yerlerinden, işletmelerden faaliyette bulunmadığı dönemler için kira bedelleri alınmayacak.

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ve sınırlı ayni hak tesisi işlemleri ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi ve kullanma izni verilmesi ihaleleri 31 Temmuz 2020 tarihine kadar hizmet bedeli karşılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bağlı ve ilgili kuruluşları ile bunların iştiraklerine ait teknik altyapı kullanılmak suretiyle elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Bu süre Çevre ve Şehircilik Bakanınca 3 aya kadar ötelenebilecek. 

Koronavirüs salgınında kiralar ödenmezse ne olur? 

Koronavirüs salgınının kira sözleşmelerine etkisi!


Geri Dön