26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe koronavirüs dönemi!

Gayrimenkul sektöründe koronavirüs dönemi!

Koronavirüs döneminde gayrimenkul sektöründeki değişimleri anlatan Prokule Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, ''Covid-19 virüsünün etkisi ile gayrimenkul yatırımı, alım satım gibi işlemler ikinci plana itilmeye başlandı'' dedi.



Prokule Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, koranavirüs döneminde, gayrimenkul sektöründe de ciddi değişimlerin olduğunu belirtti.

Gayrimenkul sektöründe koronavirüs dönemi!

''Ülkeler ticari faaliyetlerin de ve gayrimenkul sektörlerinde ciddi önlemler almış durumdadır.  Dünyayı  etkisi altına alan Koronavirüs’ün küresel ölçekte etkileri sürmeye devam ediyor. Her alanda etkilerini göstermeye devam eden bu virüsün etkileri yine tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. 

Virüsü ile yeni bir düzene girdiğimizden hiç şüphe yok. Toplumsal sağlığı ve ekonomiyi derinden etkileyen bu virüsün etkileri önümüzdeki zamanlarda daha farklı alanlarda da yansımalarını gösterecek gibi görünüyor.
Birçok ekonomik faaliyetin yavaşladığı son günlerde elbette gayrimenkul sektörü de etkilendi.
Koronavirüs salgını başlamadan önce oturma izni için konut alımındaki rakamın 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesiyle birlikte yabancılara konut satışında büyük artış görülmüştü. Ancak virüs sebebiyle yabancı vatandaşlardan da beklenen yatırımlarda azalma oldu.

Bununla birlikte özellikle son dönemlerde ülkemizde gayrimenkul sektörü toparlanmaya başlamış ve alım-satım işlemleri artış göstermişti. Elbette Covid-19 virüsünün etkisi ile gayrimenkul yatırımı, alım satım gibi işlemler ikinci plana itilmeye başlandı'' diyen Gökhan Gürlek, açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

Virüs Gayrimenkul Sektöründe Neleri Değiştirecek?

Mülk alım satım işlemlerinde neredeyse ilk kez karşılaşılan durumlardan biri alıcı ve satıcının fiziksel olarak bir araya gelmeden uzaktan kararlar alması oldu. web tapu ile pek çok işlem online olarak yapılabilmekte olup değerleme firmaları da bu sistem ile uzaktan bağlanarak bazı incelemeler yapabilmektedir. Tüm sektörleri etkileyen bu virüsün ekonomik etkilerini en aza indirmek amacıyla da önlemler alınmaya devam ediyor. Sektör ayrımı yapılmaksızın tüm sektörler için düzenlemeler yapılmaktadır.

Emlak sektöründe bir duraklama dönemi yaşanmaması için alınan tedbirler de bulunmaktadır. Bu tedbirlerden biri de 500.000 TL’nin altındaki konutlar için kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasıdır. Bununla birlikte asgari peşinat ise yüzde 10’a düşürülmüş olmasıdır.

Gayrimenkul sektöründe koronavirüs salgını sonrasında hızlı bir toparlanma süreci yaşayacağı yönünde, uzmanlara göre tüm dünyayı etkisi altına alan bu virüsün ardından gayrimenkul sektörünün tekrar güvenli liman olması bekleniyor. Bununla birlikte gayrimenkul sektöründe dijitalleşmenin artacağı ön görüler arasında yer alıyor.

Korana virüsün yok olması çözümünün bulunması ile piyasaların normale döneceğini gayrimenkul taleplerinin tekrar artacağını düşünüyorum. 

Konut satışlarındaki artış sektöre umut oldu!

Konut satışlarına düşük faiz dopingi!


Geri Dön