19 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründe online teknoloji dönemi!

Gayrimenkul sektöründe online teknoloji dönemi!

Koronavirüs salgını ile beraber gayrimenkul sektöründe dijitalleşme hız kazanmaya başladı.  Son zamanlarda alıcıların yüzde 89'u kiralama ve satın almalarını online gerçekleştiriyor. 



Değişen dünya koşullarında gelişen teknoloji ile beraber gayrimenkul sektöründe, dijitalleşme, yapay zeka ve otomasyon gibi konular göz önünde olmaya başladı. Konut alımlarında sanal turun çoğalmasıyla birlikte birlikte kiralama ve satışların daha hızlı gerçekleşmeye başladığında yönelik bir analiz gerçekleştiren TSKB Gayrimenkul Değerleme  İzmir  Şube Özel Projeler Departmanı, bu durumun gayrimenkul danışmanlarının iş gücünü azaltacağını belirledi.

Sanal turun yaygınlaşmasıyla birçok alım satımın fiziksel tura geçmeden tamamlanmaya devam edeceğini öngören çalışmaya göre, gayrimenkul kiralama ve satın alma yapan alıcıların, yüzde 89’unun araştırmayı online olarak yaptıkları, yüzde 86’sının ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıkları belirtiliyor. Gayrimenkul sektöründeki teknolojik gelişmelerin, iş gücünde azalma yaratması ön görülürken, uygulamalara uyum sağlayamayan firmaların ise iş hacimlerinde düşüş yaratması bekleniyor.

Gayrimenkul sektöründe online teknoloji dönemi!

Sanal turun yaygınlaşmasıyla ile beraber birçok alım satımın fiziksel tura geçmeden tamamlanmaya devam edeceğini öngören çalışmaya göre, gayrimenkul kiralama ve satın alan alıcıların, yüzde 89’unun araştırmayı online olarak gerçekleştirdiklerini yüzde 86’sının ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıkları ifade ediyor. Gayrimenkul sektöründeki teknolojik gelişmelerin, iş gücünde azalma yaratacağı tahmin edilirken uygulamalara uyum sağlayamayan firmaların ise iş hacimlerinde düşeceği tahmin ediliyor. 

“Sektörde inovasyonu hedefleyen Proptech uygulamaları artıyor”

Gayrimenkul sektöründeki en belirgin dijital gelişmelerden birinin Proptech uygulamalarının yükseldiğini belirtilen çalışmaya göre “Gayrimenkul sektöründe inovasyonu hedefleyen bu kavram, 2014 yılında New York’ta ortaya çıkarak, pandemi sebebiyle günümüzde yaygınlığını artırdı. Önümüzdeki 5 yıl içinde teknolojik gelişmelerin en yoğun kullanıldığı alanların büyük veri ve veri analitiği olacağını düşünülüyor. Proptech teknolojileri, gayrimenkul sektöründe 3 temel alanda dönüşüm sağlıyor; akıllı gayrimenkul, paylaşım ekonomisi ve gayrimenkul fintech. Akıllı gayrimenkul, gayrimenkullerin işletilmesi ve yönetiminde kolaylık sağlamanın yanı sıra gayrimenkulün konumlu olduğu bölgeye yönelik verilere ulaşımı hızlandırıyor. Paylaşım ekonomisi, gayrimenkullerin farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından kullanılmasını sağlıyor. Akıllı gayrimenkul, sektörde yaşanan arz talep dengesinin farklı dönemlerde sağlanamamasına yönelik uzun vadeli çözümler üretmesi ve geleceğe yönelik denge politikalarında doğru veriyi hızlı ve kolay şekilde sunabilme imkanı sunuyor. Arz talep verilerinin karşılaştırılarak yeni stokların oluşması ve nüfus yoğunluklarına göre yer seçiminin belirlenmesinde akıllı gayrimenkul teknolojileri ile kullanılması planlanıyor.”

Gayrimenkul sektöründe online teknoloji dönemi!

“Gayrimenkul fintech dünyanın her yerinden gayrimenkul alımı sağlayacak”

Gayrimenkul fintech kavramının finansal açıdan gayrimenkul alımına yönelik kolaylık ve farklı seçenekler sunduğuna vurgu yapılan çalışmada, “Gayrimenkul fintech’in, bitcoin gibi farklı dijital paralar ile dünyanın her yerinden gayrimenkul satın alımı hizmetini sunması bekleniyor. Gayrimenkul fintech, bankalarda otomasyona bağlı personel sayısının azalmasını, teknoloji çalışanlarının finans kurumlarına girmesini ve banka branşlarının dönüşmesini sağlıyor. Bu gelişmeler gayrimenkul sektöründe yer alan bina yönetimi, müşteri deneyimi, veri güvenliği ve gizliliği, performans verimliliği, satış ve kiralama gibi temel alanlarda kolaylık sağlıyor. Proptech uygulamaları ilan portalları, müşteri ilişkileri yönetimi, gayrimenkul satış ve kiralama, 360 derece sanal tur, değerleme hizmetleri, finansal hizmetler, ofis yönetimi servisleri, abonelik ve vergi borcu işlemleri, online tapu hizmetleri, 3D yazıcı ile inşaat gibi alanlarda kullanılmaya başlandı. Gayrimenkulde teknolojik gelişmelerin en önemli yansımalarından biri de alışveriş merkezlerinde ve yeni geliştirilecek karma projelerde görünüyor. Karma proje ve alışveriş merkezi yatırımcıları teknoloji ile araç yaya trafiğini, bölgeye ait demografik veri analizlerini, proje geliştirme maliyetlerini ve arsa kiralarını yakından takip ederek yatırımlarını bu yönde gerçekleştirebiliyor.” sonuçlarına ulaşıldı. 

Gayrimenkul sektöründe online teknoloji dönemi!

“Tapu işlemlerinin online ortamdan gerçekleştirilmesi bekleniyor”

Gayrimenkul sektöründe teknolojiye en çok gereksinim duyulan alanlardan birinin de tapu alım satım işlemleri olduğuna vurgu yapan çalışmanın bu konudaki dikkat çekici araştırma ve tahminlerine göre, “Tapu alım satım işlemlerinin şehir dışından ve ülke dışından gerçekleştirilebilmesi planlanıyor. Pandemi dönemi ile birlikte gayrimenkul alım ve satımında imza aşaması dışında tüm işlemler online olarak gerçekleştirilmeye başladı. İmza aşamasının da online sisteme taşınarak tapu işlemlerinin tamamen online üzerinden gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Proptech uygulamalarının pandemi ile birlikte hız kazanmasıyla paralel olarak eleştiriler de artıyor. Eleştirilerin en belirgin 2 konuda olduğunu gözlemleniyor. Bunlardan ilki oluşturulan yoğun veri ağının siber saldırılara maruz kalması, ikincisi ise teknolojik hizmetleri etkin kullanamayacak paydaşların çağa ayak uyduramaması ve gayrimenkul sektörünün dışında kalması. Benzer eleştiriler teknolojinin hız kazandığı dönemde sanayi, tarım ve finans sektörlerine de yönelik yapılmış fakat buna yönelik önlemler geliştirilmişti. Geliştirilen önlemler ile sektöre veri güvenliği ve kalifiye paydaş sağlanarak, teknoloji uygulamaları kullanımı hızlandı.” ifadeleri yer aldı.  

Gayrimenkul değerlemesinde algoritma yenilendi!


Geri Dön