29 / 03 / 2024

Tebernüş Kireçci: Bankalar ve arsa sahipleri kazandı

Tebernüş Kireçci: Bankalar ve arsa sahipleri kazandı

www.emlakkulisi.com 'un Genel Yayın Yönetmeni Tebernüş Kireçci, SkyTürk'te yayınlanan 'Başlama Vuruşu' programına katıldı.



Sky Türk'te Uyanış Toğtaş'ın sunduğu `Başlama Vuruşu' programına katılan Emlak Uzmanı Tebernüş Kireçci, emlaktaki yükselişten konut alanların değil, arsa sahipleri ve bankaların kazandığını ifade etti. 

Konut satışlarında durgunluk yaşandığına değinen Kireçci konuyla ilgili şöyle konuştu:

 "Bazı müteahhitler hala 2006 yılı öncesinin kafa yapısına sahipler. 1999 depreminden sonra 2001 yıllarında sıkışan bir piyasa vardı. Kim ne ürettiyse sattı. Tüketici de nasıl ev alınacağını bilmiyordu, ne bulduysa aldı. Bankalar da o dönem çok rahat konut kredisi kullandırıyordu. Çünkü onlar da nasıl kredi verileceğini bilmiyorlardı. Şu an öyle değil. Esenyurt'ta, Beylikdüzü'nde metrekaresi 2 bin - 3 bin TL'ye konut yapılırsa 5 sene sonra da satılmaz. Onlar için kriz 5 sene sonra da bitmeyecek. Şu anda Ispartakule ve Bahçeşehir'de TOKİ'nin yanlış politikaları yüzünden sıkıntı var. Aslında oralar İstanbul'da ilgi görecek konutlar. Sadece konut stoğu yapıldığı zaman orası talep görmez. Bunun örneğini Ataşehir'de gördük. Konut yapılıyorsa onu destekleyen projeler de yapılmalı"

İstanbul'da krize rağmen ucuzlayan bir lokasyon olmadığını ifade eden Kireçci, "Arsa fiyatları çok ciddi anlamda yükseliyor. Ev fiyatları düşüyor ama insan odaklı olmayan, kötü projeler yapıldığı için düşüyor"

Türkiye'de nitelikli konut açığının olduğunu ifade eden Tebernüş Kireçci, Türkiye'de ihtiyacın üzerinde konut yapıldığı görüşüne katılmadığını belirtti. Kireçci, "Zaten konutta bir miktar arz fazlasının olması gerekiyor. Arz fazlasının olmadığı dönemlerde fiyatlar fahiş yükseliyor. Ayrıca kiralar da enflasyonun çok üzerinde artıyor" diye konuştu.

Konut kredisi faizleri hâlâ yüksek!

120 aylık vadede konut kredisi faizlerinin hâlâ çok yüksek olduğunu vurgulayan Kireçci, bu konuda Tüketici Hakları Mahkemesi'nin işlem yapması gerektiğini söyledi. Kireçci, "Geçmiş dönemde emlaktaki yükselişten konut alanlar para kazanamadı. Gerçek para kazanan kesim arsa sahipleri ve bankalar oldu. Üretenler de yaptıkları işe göre çok büyük paralar kazandılar" şeklinde konuştu.

Merkezi lokasyondaki ve merkeze uzak yerlerdeki konut projelerini kıyaslayan Kireçci sözlerine şöyle devam etti: "Merkezi lokasyondaki konutların büyük artıları var. Ancak merkezde olmayan konutlarda projeler daha büyük arsaların üzerinde geliştirildiği için sitede otopark sorunu olmuyor. Çocuklar için geniş oyun alanları, parklar, bayanlar için spor yapabilecekleri sosyal tesisler bulunuyor. Ayrıca güvenlik problemi de olmuyor. Aynı proje şehir merkezinde geliştirildiğinde o konutların metrekaresi 4 bin - 5 bin TL'ye kadar yükseliyor. Merkezi lokasyonda konut sahibi olmanın eksilerinden biri otoparkların dolu olması, çocuklara oynayacak alan bırakılmaması."

Tebernüş Kireçci İstanbul'un imar sorunundan şu sözlerle bahsetti: "Kaldırımlara, yollara tecavüz edilen bir şehirde yaşıyoruz. İstanbul'da istediğiniz parselin, istediğiniz yükseklikte, istediğiniz cinste imarını alabiliyorsunuz. Kimse İstanbul'un imar planından bahsetmesin."

İkinci el konut yatırım amaçlı alınmaz!

İkinci el konutların yatırım amaçlı alınmasının büyük hata olduğunu vurgulayan Kireçci, "İkinci el konuta yatırım devri çoktan kapandı. İnsanların konut alırken beklentisi fazla oluyor. Alıp kiraya vermek istiyor ancak kâr edemiyor, böylece hayal kırıklığına uğruyor" dedi. Emlakçıların da piyasayı dengelemek adına hata yaptıklarını düşünen Kireçci, çok fazla emlak ofisi açılmasının yanlış olduğunu belirtti.


Geri Dön