25 / 04 / 2024

Tek imzayla inşaat başlayabilecek!

Tek imzayla inşaat başlayabilecek!

YOİKK’nın eylem planıyla inşaat izinleri için yapılacak işlem sayısı 18’den 6’ya inecek. İnşaata tek imza ile başlanabilecek. Şantiye kuruluşunda işyeri kaydı için SGK’ya gidilmeyecek.



Yeni dönemde hayata geçirilecek eylem planlarıyla inşaat izni için gereken 12 prosedüre gerek kalmayacak, böylece işe başlama süresi kısaltılacak. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) 2017-2018 Eylem Planı’na göre, inşaat izinleri için yapılacak işlem sayısı 18’den 6’ya indirilecek, inşaat yapmak isteyenler projesini ve evrakım belediyeye teslim edecek. Belediyeler bu evrakı elektronik ortamda kendi birimleri ve ilgili idarelere gönderip onayları elektronik ortamda alacak.

TEK DENETİM
Yapı ruhsatı formunda bulunması gereken imza sayısı 18’den 1’e düşürülürken, inşaata tek imza ile başlama kolaylığı getirildi. Yeni dönemde şantiye kuruluşu aşamasmda işyeri kaydı oluşturmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gitmeye gerek kalmayacak. Söz konusu işlem, ilgili belediye ile SGK arasında kurulacak iletişim kanalı ile sağlanacak. İnşaat tamamlandıktan sonra iskân, itfaiye ve su-kanalizasyon başlıkları altındaki 3 denetim, belli bir sürede tek denetim altında yapılacak. İskân için vatandaşların belediyelere verdiği “SGK ve vergi borcu yoktur” yazısına da gerek kalmayacak. Belediyeler bu belgeleri geliştirilecek ara yüz ile SGK ve vergi dairelerinden doğrudan temin edebilecek. Tapu İdaresi ile belediye arasında kurulacak elektronik iletişimle iskân alındıktan sonra yaptırılması gereken cins değişikliği otomatik gerçekleşecek.

ELEKTRİK BAĞLANTISI KOLAYLAŞTIRILDI
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun 2017-2018 Eylem Planı'na göre, inşaata başlamanın yanı sıra inşaatın tamamlanmasının ardından yapılacak elektrik bağlantısı için gereken prosedürler de azaltıldı. Buna göre yatırımcının elektrik dağıtım şirketine başvurması yeterli olacak, kazı izni için belediyeye gitmesine gerek kalmayacak.
 


Geri Dön