26 / 04 / 2024

Tekfen'in Levent Ofis'ine LEED Altın Sertifikası!

Tekfen'in Levent Ofis'ine LEED Altın Sertifikası!

“Enerji ve çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) ” kapsamında Core&Shell (Bina çekirdeği ve Kabuğu) kategorisinde Altın Sertifikaya layık görülen Levent Ofis, düzenlenen törenle sertifikasını teslim aldı



Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen “Enerji ve çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) ” kapsamında Core&Shell (Bina çekirdeği ve Kabuğu) kategorisinde Altın Sertifikaya layık görülen Levent Ofis, düzenlenen törenle sertifikasını teslim aldı.

Mimari ve mühendislik çözümleriyle çevreye duyarlı bir yapı olarak inşa edilen Levent Ofis, Bina çekirdeği ve Kabuğu (Core and Shell) kategorisinde Türkiye 'de LEED Altın Sertifikası 'na sahip ilk ticari ofis binası oldu.

LEED Sertifikası 'nın Tekfen 'e teslimi için Levent Ofis 'te 13 Eylül Salı günü düzenlenen törende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve çEDBİK Kurucu Onursal Başkanı A. Nihat Gökyiğit, Tekfen Emlak Geliştirme Grubu Genel Müdürü Ömer Egesel, mimar Juan Pablo Molestina ile çEDBİK Başkanı Haluk Sur 'un yanı sıra sertifikayı takdim etmek üzere US Green Building Council Başkan Yardımcısı Roger Platt hazır bulundu.


Levent Ofis, yeşil bina konusunda toplumsal farkındalığı artıracaktır

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve çEDBİK Kurucu Onursal Başkanı A. Nihat Gökyiğit törende yaptığı konuşmada, ekolojik sorunların arttığı günümüzde yeşil bina olarak inşa edilen Levent Ofis 'in, toplumsal farkındalığı artırarak, emlak sektörünün bu ilkeler ışığında üretim yapmasını teşvik edeceğini söyledi.

A. Nihat Gökyiğit konuşmasına şöyle devam etti: “Doğal varlıklardaki tükenişi ve iklim değişikliğini önlemek, daha düşük karbon ekonomisine yönelmek gerekiyor. Doğal varlıkların tüketilmesinde yapıların sorumluluğu yüzde 20 ile 40 arasında, hatta elektrik tüketiminde bu oran yüzde 70 'e ulaşıyor. Bu sebeple yapılarda çevre dostu özellik dünyada giderek önem kazanıyor. ”

Levent Ofis Projesi 'nin, dünyada ve Türkiye 'de giderek daha çok örneği görülmeye başlayan ve 'yeşil binalar' olarak adlandırılan çevre dostu projeler konusunda örnek bir proje olduğunu vurgulayan Gökyiğit: “Ülkemizde özellikle emlak geliştirme şirketlerinde başlayan “yeşil binalar ” kavramına ilgi hızla yayılmaya devam ediyor. Ancak, bu alandaki esas ilerleme, kamu binalarının yani okullar, hastaneler ve resmi binaların bu anlayışla ele alınması ve devletimizin bu yöndeki kararlı adımları olacaktır. ” dedi.

Toplumsal seferberlik şart

Sertifika teslim töreni öncesinde düzenlenen sunumlarda, projede emeği geçen taraflar çevre dostu bir binanın hayata geçirilmesi ile ilgili yaklaşım ve deneyimlerini paylaştılar.

Yatırımcı ve geliştirici olarak Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, mimar, Juan Pablo Molestina, çevre dostu bina üzerine proje danışmanı Altensis adına Serkan Emin, LEED kavramının geliştiricisi ve sertifikayı veren Amerikan Yeşil Binalar Derneği 'nin (US Green Building Council) Başkan Yardımcısı Roger Platt ile binanın nihai kullanıcısı olarak GE Healthcare katılımı ile düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Ömer Egesel “Genel olarak emlak sektörünün, sürdürülebilirlik ilkeleri, çevrenin korunması, ekonominin iyileştirilmesi ve toplumların daha sağlıklı bir hayat sürmesi doğrultusunda projeler geliştirmeye başlaması gerektiğini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye 'nin kendi koşullarına uyarlanmış, ‘Bina çevresel etki değerlendirme metodu 'nun olması artık çok önemli. Bunun da, sektör adına ortak fikir ile oluşturulması ve çok farklı kesimlerden paydaşların da bu süreçte geliştirilmesinde aktif rol oynaması lazım. Bunun yanı sıra devletin ve yerel yönetimlerin de bu anlayışı benimsemesi ve çevre dostu kriterlerin yönetmeliklere dahil edilmesi büyük önem arz ediyor. Levent Ofis projesi bizim için bir örnek, bir model oldu. Halihazırda belirli standartların üzerinde iş yapıyorsanız, yeşil bina standartlarının gerekliliklerin yerine getirilmesinin çok da zor olmadığını göreceksiniz. Elbet maliyete bir miktar etkisi var, ancak bu daha çok bir anlayış, disiplin ve bilgi birikimi meselesidir. ”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Dr. Kadir Topbaş ve Amerikan Yeşil Bina Derneği Başkan Yardımcısı Roger Platt, Levent Ofis 'in LEED Altın Sertifikası 'nı Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı A. Nihat Gökyiğit 'e teslim ederken; Platt, LEED Sertifikalarını teslim etmek üzere İstanbul 'a ve Türkiye 'ye daha sık gelmek istediğini ve Türk emlak sektörünün yeşil bina konusunda artan ilgisinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

İleri teknoloji yaşam kalitesini yükseltiyor

çevre dostu yeşil binaların geliştirme aşamasında kullanılan ileri teknoloji sayesinde ortamın iç hava kalitesinin ve termal konforunun yükseltildiğine değinen Serkan Emin ise: “Binalar, gün ışığından daha çok yararlanıyor ve ısı verimliliği artıyor. Su tasarrufu sağlayan tesisat kullanılıyor, yağmur suyu ıslak alanlarda veya peyzajda kullanılıyor. Yapı çeliği dahil yeniden işlenmiş malzeme kullanılıyor. Doğal aydınlatma ve havalandırma insan sağlığını olumlu etkiliyor. Hava kalitesinin yüksek olduğu binalarda; çalışanların veriminin de önemli ölçüde arttığı görülüyor ” diye konuştu.

LEED Altın Sertifikası 'na sahip ilk ofis binası oldu

Mimari ve mühendislik çözümleriyle çevreye duyarlı bir yapı olarak inşa edilen Levent Ofis, merkezi iş alanındaki Core&Shell (Bina çekirdeği ve Kabuğu) kategorisinde LEED Altın Sertifikasına sahip ilk ofis binası. Alman mimar Prof. Juan Pablo Molestina 'nın konsept dizaynını yaptığı uygulama projelerini ise Tekfen Grubu 'nun daha önce Tekfen Tower 'da birlikte çalıştığı Swanke Hayden Connell Architects (SHCA) üstlendi.

Kapalı ofis ortamında doğal hava

Hem kullanıcısına hem de çevresine dost bir bina olma hedefiyle geliştirilen projede, katlarda oluşturulan kat bahçeleri ile bir yandan çalışanlara kapalı ofis ortamından çıkıp doğal hava alma imkanı, bir yandan da yeşilin her an hissedildiği konforlu bir ofis ortamı yaratılmıştır.


En yüksek derecede enerji verimliliği sağlıyor

Tasarım aşamasında çalışanların yaşam kalitesinin artırılması ön planda tutuldu. Özel olarak seçilen ve tüm cepheyi saran bitkilendirmeyle, binanın ısı kazanımı dengelendi ve akılcı şekilde seçilen mekanik sistemlerle ekonomik açıdan en yüksek enerji verimliliğinin sağlanması amaçlandı.

Yüzde 35 enerji tasarrufu

çevreye saygılı birçok uygulama sayesinde Levent Ofis 'te, enerji tüketiminde; konvansiyonel bir binaya göre en az %35 oranında tasarruf yapılabildiği simülasyonlarla kaydedildi.

LEED Altın Sertifikası kapsamında; çevrenin kirlenmesini engelleyecek önlemlerin alınması, kullanıcıların yaşam kalitelerinin artırılması, enerji tasarrufu, yerel ve nitelikli malzeme kullanımı gibi tüm kaynakların verimli ve etkili kullanımına öncelik verildi. Bunun yanı sıra, inşaat faaliyetleri sırasında; arazinin ve çevrenin korunması, binanın yalıtım değerlerinin yüksek ve enerji kaybının en az seviyelerde olması gibi kriterlerin LEED Sertifikası kapsamında yerine getirilmesi gerekiyor.


Geri Dön