27 / 04 / 2024

Temel üstü ruhsatı nasıl alınır?

Temel üstü ruhsatı nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde ruhsat verilen bir inşaata başlamak için temel üstü ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Peki, temel üstü ruhsatı nedir? Temel üstü ruhsatı nasıl alınır? Temel üstü ruhsatı için gerekli evraklar nelerdir?



Temel üstü ruhsatı nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde yapı inşaatına başlanılabilmesi için öncelikle yapının mimari projesine ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat verilen bir inşaata başlamak için ise temel üstü ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Peki, temel üstü ruhsatı nedir? Temel üstü ruhsatı nasıl alınır?


3194 sayılı İmar Kanunun 29.maddesine göre yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapıma başlamak zorunlu oluyor. Kanun gereğince temel üstü ruhsatının alındığı gün yapıma başlanabiliyor. 


Temel vizesi eğer 2 yıl içinde alınmadıysa yapı ruhsatı geçerliliğini yitirmiş oluyor. Bir diğer ifade ile temel vizesinin alınabilmesi için yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 yılın dolmamış olması gerekiyor.


Yapı ruhsatı ise 5 yıllık süre geçmediyse yenileniyor. Ancak bu 5 yıllık sürenin geçmesi durumunda yeni yapı ruhsatının alınması gerekiyor.


Yapı Kontrol Müdürlükleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda yapı, temel vizesi için uygun görülmediyse, yapılar mühürlenip; yapı sahibine eksikliklerin giderilmesi ya da hataların düzeltilmesi için 30 günlük süre veriliyor. Bu süre zarfı içinde bir değişikliğin yapılmaması halinde 3194 sayılı İmar kanununun 32 ve 42. maddeleri gereğince işlem başlatılıyor.


Temel üstü ruhsatı için gerekli evraklar:

-Dilekçe

-S.S.K açılışı

-Kontur-Gabari İnşaat Aplikasyonu ve *.dxf uzantılı cd’ye kopyalanmış dosyası

-Bohçalama ve topraklamayı gösteren Fotoğraf

-İş güvenliği yasası fotoğrafları ( Koruma perdesi, uyarı levhası fotoğrafları)

-Topraklama tutanağı

-Bohçalama tutanağı

-İlgili harita mühendisinin tescil belgesi

-7/28 günlük beton numune sonuçları

-Kalıp ve beton tutanakları

-Ruhsatın temel vizesi kısmı yapı denetim firması tarafından onaylanması

-Fotoğraf  ( Genel imalatı, inşaat perde, ruhsat tabela gösteren fotoğraf )

-Temel ruhsatı



Yeni inşaat ruhsatı nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön