25 / 04 / 2024

Terrace Lido projesinin yıkımına başlandı!

Terrace Lido projesinin yıkımına başlandı!

Ruhsata aykırı olduğu yargı tarafından tespit edilen Büyükada'da hayata geçirilen Terrace Lido Evleri'nin yıkımına mahkeme kararının tebliğinden bir yıl sonra başlandı. Projenin inşaatına 2010'da başlanmıştı...



Büyükada'da eski Lido Oteli'nin yerine kaçak inşa edilen Terrace Lido Evleri yıkılıyor. Adalıların protestosuna rağmen 2010'da inşaatına başlanan rezidansın mahkeme tarafından ruhsatı iptal edilmesine rağmen yıkılmaması ada sakinlerinin tepkisine neden oluyordu. 


Büyükada'nın iskele bölgesinde imar planlarında turizm alanı olarak belirlenmesine rağmen buna aykırı olarak rezidans ve ticaret merkezi olarak inşa edilen yapıya ada sakinleri tarafından davalar açılmıştı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi'niıı 201 l'de aldığı kararda projenin yürürlükteki 1/5000 ölçekli koruma amaçlı imar planına aykırı olduğuna karar verildi ve inşaatın Adalar Belediyesi tarafından 2010'da verilen inşaat ruhsatına aykırı olduğu saptandı. 


Yükseklik sınırı aşıldı 

Kararda şu ifadeler yer alıyordu: "Adalar'da öngörülen maksimum yüksekliğin aşılmış olması, emsal sınırlarının alt üst edildiği, binaların istikametlerini bozduğu, komşu ve yol çekme paylarına riayet edilmediği tespit edilmiştir." 4. İdare Mahkemesi'nin kararı Danıştay'a temyiz edilmesi ardından Danıştay 6. Daire idare mahkemesinin kararını onayarak Mayıs 2013'te Adalar Belediyesi'ne tebliğ etti. Adalar Belediyesi'ne bağlı ekipler tebliğin üstünden bir yılı aşkın zamanın ardından dün yapının yıkımına başladı. 


Yıkımda geç kalındı

 İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Arif Çağlar, "Belediyenin ruhsat iptal edildikten sonra yasaya göre 35 gün içinde ruhsatın iptal sebebi olan binanın kaçak kısmını yıkması lazımdı. Yıkımın gecikmesiyle de yasa ihlal edildi. 

Binanın dörtte üçünün yıkılması gerekiyor" dedi. 


Olgu Kundakçı-Birgün Gazetesi


Geri Dön