19 / 03 / 2024

Teşvikler konut satışlarını canlandırdı!

Teşvikler konut satışlarını canlandırdı!

Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil, "Teşvikler konut satışlarını canlandırdı ve daha fazla aileyi ev sahibi yaptı" dedi...



TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında  artarak 119 bin 655 oldu. Gayrimenkul sektörü temsilcilerinden Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Tarık Gürdil’in değerlendirmesinde bulundu. 

"Hükümetimizin Türkiye ekonomisinin lokomotifi gayrimenkul sektörünün hareketlenmesine yönelik aldığı tedbirler ve sağladığı teşviklerin olumlu etkileri satışlarımıza yansımaya başladı. Mayıs ayında konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında artarak 119 bin 655 adete ulaşması da bunun en güzel göstergesi. Sektörün yeniden hareketlenmesi için geçtiğimiz aylarda KDV ve tapu harcında indirime gidilmişti. Bu indirimlerin ardından konut kredisi faiz oranlarında kamu bankalarının başı çektiği indirim dalgasının, sektör geneline olumlu yansımaları oldu. Ayrıca mayıs ayında 41 konut firmasının önderliğinde ‘Yüzde 5 peşinat, yüzde 20 indirim kampanyası’ başlatılmıştı. Sonuçta; bütün bu kampanya ve teşvikler konutta bir süredir ötelenen talebi yeniden harekete geçirdi. Bu sayede daha fazla kişi, hayalini kurduğu eve sahip oldu. 

İpotekli konut satışlarında ise geçtiğimiz aylarda yüzde 35’ler civarında seyreden gerilemenin mayıs ayında yüzde 11.7 ile hız kestiğini görüyoruz. Dolayısıyla faiz oranlarındaki düşüş sektörde etkisini göstermeye başlasa da hala faizi yüksek algılayıp temkinli davranan bir kesim sözkonusu. Tahminimiz; seçimlerden sonra belirsizlik ortamının kalkmasıyla yatırım veya oturum amaçlı konut almak isteyenler bu kararlarını yeniden gözden geçirecektir.

Konut istatistiklerinde dikkati çeken bir diğer nokta ise yabancıya yapılan konut satışlarının da yüzde 36 civarında artması oldu. Seçim ortamının getirdiği belirsizliğe rağmen Türkiye ekonomisinin geleceğine ve potansiyeline inanan yabancı yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisi devam etti. Geçen yıl 1 milyon dolarlık konut alanlara vatandaşlık hakkının tanınmasıyla birlikte yabancılara konut satışları ciddi oranda artış göstermişti. Aslında yabancıların tercih ettiği konutlara baktığımız zaman genellikle 300 bin dolara kadar konut alımında bulunduklarını gözlemliyoruz. Dolayısıyla yabancıya satışta, 1 milyon dolarlık konut alım şartı, 300 bin dolara inerse bu ilgi katlanarak devam edecektir. Böylece ülkemize döviz girişi artacağı için hem ekonomimiz hem de gayrimenkul sektörü canlanacaktır."


Geri Dön