28 / 03 / 2024

Ekonomik ve siyasi durum konut satışlarını düşürdü!

Ekonomik ve siyasi durum konut satışlarını düşürdü!

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yabancılara konut satışlarında düşüş yaşamasının nedenini Türkiye'nin yüzünü Avrupa ülkelerinden Arap dünyasına dönmesine bağladı. Madenli, ülkenin durumunun konut satışlarını düşürdüğünü belirtti.



Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yabancılara konut satışlarında düşüş yaşamasının nedenini Türkiye'nin yüzünü Avrupa ülkelerinden Arap dünyasına dönmesine bağladı. Madenli, "Yabancı ülkelerden ev alan yatırımcılar, o ülkenin siyasal ve ekonomik yapışma bakarlar. Ev aldıkları yerde 'huzur içinde yaşayabilir miyim?' bunu düşünürler. Dolayısıyla Türkiye'de ekonomi ve siyasetin kötüye doğru gitmesi yatımı durdurdu. Bir çok yerli yatırımcı da frene bastı" dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yabancılara yapılan konut satışlarındaki rakamları açıkladı. En çok satış yapılan ilk 10 içinde Akdeniz ve Ege sahil kentlerinde düşüş yaşanırken, Mersin'de bu sayı 569'dan 538'e geriledi. Mersin Emlakçılar Odası Başkam Yavuz Selim Madenli, satışlarda yaşanan düşüşün nedenlerini anlattı. Madenli, ekonomik ve siyasi istikrardaki belirsizliğin yatırımcıyı etkilediğini belirterek, şunları söyledi: 


BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ 

"Suriyeliler Türkiye'den konut almaya başladı. Suriyelilerin Türkiye'ye yoğun şekilde gelmesi. Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye ile Rusya arasında çıkan gerginlik gibi nedenlerden dolayı siyasi istikrarın kaybolması sonucu yabancı yatırımcılar azaldı. Yabancı ülkelerden ev alan yatırımcılar, özellikle o ülkenin siyasal ve ekonomik yapışma bakarlar. Ev aldıkları yerde 'huzur içinde yaşayabilir miyim?' bunu düşünürler. Dolayısıyla Türkiye'de ekonomik ve siyasi gidişatın kötüye doğru gitmesi yatımı durdurdu. Bir çok yerli yatırımcı da frene basü. 'Ülkenin siyasi geleceği ne olacak' diye bir korku başladı. Yabancıların bakış açısı değişince alımlar da yavaşladı." 


Mehmet Serbes/Sözcü


Geri Dön