25 / 04 / 2024

Tez Tour'un iki oteli Crystal Hotels'in oldu!

Tez Tour'un iki oteli Crystal Hotels'in oldu!

Uzun zamandır finansal kriz içerisinde olduğu söylentileri dolaşan Rus tur operatörü Tez Tour, Antalya'daki iki otelini Kilit Grubu'nun sahibi olduğu Crystal Hotels'e sattı. Böylece Crystal Hotels'in otel sayısı 14'ten 16'ya yükseldi.




Uzun zamandır finansal kriz içerisinde olduğu söylentileri dolaşan Rus tur operatörü Tez Tour, Antalya'daki iki otelini Kilit Grubu'nun sahibi olduğu Crystal Hotels'e sattı. Böylece Crystal Hotels'in otel sayısı 14'ten 16'ya yükseldi. Sektörde bu iki otelin satışını Tez Tour'un sahip olduğu diğer otellerin ve farkh mülklerin satışının da takip edebileceği konuşuluyor. 


Rusya'nın en büyük tur operatörlerinden olan Tez Tour'un geçen yıldan bu yana mali sıkıntı içinde olduğu söylentileri dolaşıyor. Privatbank'tan Anı Tour'a kadar pek çok şirketin satın almak için teklif verdiği Tez Tour'un, borçlarını temizlemek amacıyla Antalya'daki mal varlıklarım satmak için görüşmeler yaptığı da iddia ediliyordu. Aldığımız bilgiye göre yapılan görüşmelerden biri sonuçlandı ve Tez Tour'un Antalya'da bulunan Amara Dölce Vita ve Amara Club Marine Natura otellerini, Crystal Hotels'in sahibi olan Kilit Grubu satın aldı. Crystal Hotels, böylece, geçen yıl 14 olan otel sayısını 16'ya çıkarmış oldu. 


SÖYLENTİLER YOĞUNDU 

Tez Tour, Aleksander Burtin ve Aleksander Sinigibskiy ile Levent Aydın'ın kurduğu Rusya'nın önemli tur operatörlerinden biri. Kendine ait otel, havayolu şirketi ve inşaat şirketi bulunan Tez Tour, 26 ülkede 80 ofisi ile faaliyetlerini yürütüyor. 2012 yılında Türk ortak Levent Aydın'ın yüzde 20'lik hissesini satarak ayrıldığı şirketi Rus ortaklar yönetmeye devam ediyor. Ancak geçen yıldan beri şirketin borçlarından ötürü sıkıntıda olduğu ve ortaklık ya da satış yönünde farklı şirketlerle görüştüğü yönünde haberler geliyordu.  Bu süreçte Tez Tour'un Rus tur operatörü Biblio Globus şirketi ile birleşme kararı aldığı iddiaları gündeme geldi. Ukrayna'nın en büyük ticari bankası Privatbank'ın şirkete talip olduğu da iddialar arasında yer aldı. En son Anı Tur'un şirketi satın alacağı konuşulsa da şirket yönetimi bu söylentilerin doğru olmadığına dair açıklamalarda bulundu. Dahası otelcilik alanında yeni yatırımlara yönelmek için çalışmalara devam edildiği, Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'te yeni bir otel yatırımı üzerine çalışıldığı kamuoyu ile paylaşıldı. 


BAŞKA SATIŞ OLACAK MI? 

Ancak Rusya'da yaşanan devalüasyonun da etkisiyle mali sıkıntısının daha da arttığı söylenen Tez Tour, Antalya'daki bazı mal varlıklarını satma kararı aldı. Kilit Grubu'na ait Crystal Hotels de teklif veren şirketler arasındaydı. Tez Tour'un iki oteli Amara Dölce Vita ve Amara Club Marine Natura'yı bünyesine katan Crystal Hotels Grubu, söz konusu tesisleri önümüzdeki yaz sezonuna dönük kimi yatırımlar gerçekleştirdikten sonra hizmete açacak. Crystal Hotels yönetimi, otellerin ne kadara satın alındığı yönünde bilgi vermekten kaçınıyor.  Bu arada Tez Tour'un Antalya Lara Hill villalanndaki mülklerini ve havaalanına giden yol üzerindeki alışveriş merkezini de satma niyetinde olduğu söyleniyor.  



İSTANBUL'DA DA OTEL AÇACAK

Kilit Şirketler Grubu, Crystal Hotels zinciriyle turizm sektöründeki önemli oyunculardan biri. Geçen yılı 14 oteli ile kapatan grubun yatak kapasite 19 bin 200.  Kilit Grubu, pek çok sektörde faaliyet gösterse de toplam 500 milyon dolar olan cirosunun 200 milyon dolan turizmden geliyor. Üç yıl önce tahsis hakkını aldıkları Beldibi'ndeki 160 dönümlük arazide tamamen üst segmentte misafirlere hizmet verecekleri özel bir otel yatırımına başlayan grup, 100 milyon Euro'ya mal olan oteli geçen yıl açtı. Crystal Hotels grubu yöneticilerinin 2015 yılında stratejik anlamda resort tesislere ve şehir otelciliğine odaklanmayı sürdürme planları söz konusu.  Büyüme planlan içerisinde başta İstanbul olmak üzere şehir otelciliğinin yer aldığını söyleyen grup yöneticileri, ana yatırım alanında resort otelleri olarak devam etme planları yapıyor. Crystal Hotels, 2020 yılında otel sayısını 20'ye, yatak kapasitesini 30 bine ve istihdam sayısını ise 7 bin 500'e yükseltmeyi hedefliyor. 



Ekonomist 


Geri Dön