19 / 04 / 2024

Ticari gayrimenkul ve konutta kiralamalar eşitlenmeli!

Ticari gayrimenkul ve konutta kiralamalar eşitlenmeli!

9. AVM Yatırımları Konferansı gerçekleşti. Yüksek döviz kiralarıyla başı dertte olan AVM yatırımcıları şikayetlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye iletti. Tüfenkci, Maliye Bakanlığı ile görüşüp tüm isteğe yanıt verileceğini söyledi.



Son dönemde döviz bazında yüksek kiralarla gündeme gelen alışveriş merkezi (AVM) yatırımcıları, KDV alacakları konusu başta olmak üzere birtakım taleplerini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye iletirken; Tüfenkci, Maliye Bakanlığı ile bunların birkaçı üzerinde çalışacaklarını söyledi. Konferansta konuşan Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, tüm sektörler gibi perakende sektörünün de geçen yıl zorluklardan nasibini aldığını belirterek, sorunların çözümüne yönelik bir dizi önerileri olduğunu söyledi.


Belgü, “AVM yatırımları yapılırken yatırımcıların çok ciddi miktarda KDV alacağı birikiyor. Devletimiz eğer bize bu konuda yardımcı olabilirse, bunu önce tahsil ettiğimiz için faiz avantajımız olacaktır. Aynı şekilde perakendecilerin ödediği kiraların KDV miktarının tekrar gözden geçirilmesinin hepimiz için faydalı olacağını, perakendecinin bu ödemeleri yaparken finansal olarak daha da rahatlayacağını düşünüyoruz” dedi.


HAKKANİYET ELDEN BIRAKILMAYACAK

Hulusi Belgü, son günlerde sektörde çokça tartışılan ortak giderler konusunda da hem perakendeci hem AVM yatırımcısını memnun edecek şekilde yeniden düşünülerek orta yol bulunması gerektiğini ifade etti. Tüfenkci de, Maliye Bakanlığı ile birlikte söz konusu talepler üzerinde çalışacaklarını belirterek, “Birtakım taleplerde bulunuldu. Bunların notunu aldım. Maliye Bakanı ile paylaşacağım. Bir ikisinin üzerinde çalışıp neticeyi sizinle paylaşacağız” dedi ve ekledi: “Biz genel çerçeveyi çizip içinin taraflar tarafından doldurulmasını istiyoruz... Tüm kararları istişare ile almak istiyoruz. Herkesi memnun etmek mümkün değil ama hakkaniyeti elden bırakmayacak bir uygulamayı hayata geçirmeliyiz.”


GAYRİMENKUL KİRALAMADA EŞİTLİK

Diğer bir taleplerinin ise ticari gayrimenkullerin kiralanmasına yönelik yasal düzenleme konusunda olduğunu belirten Belgü, “En önemli konulardan biri de, ticari gayrimenkul ve konut kiralarının aynı kanunda aynı şekilde olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Konutta devlet bireyleri korumak zorunda. Oysa ticari gayrimenkullerle kiralama yaptığımız zaman devletin her iki ticaret adamına eşit mesafede olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.


AYD BANKALARLA DA GÖRÜŞÜYOR

Sektördeki döviz bazlı kredi ve kira maliyetlerinin getirdiği sorunların çözümü üzerinde de çalıştıklarını belirten Belgü, bunun için bankalarla görüşme içinde olduklarını söyledi. Belgü, “AVM'leri biz banka kredileri ile yapıyoruz. Bankalar Birliği ile görüştüm ne yapabiliriz diye. Onların da çeşitli önerileri oldu. Kuru mu sabitleyebiliriz, vadeleri mi açabiliriz diye bir çalışma yapıyoruz” dedi.



Yeni Şafak



Geri Dön