25 / 04 / 2024

Alaattin Üçok: OSB yatırımcılar açısından cazibesi artıyor!

Alaattin Üçok: OSB yatırımcılar açısından cazibesi artıyor!

Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesine sahip kenti olarak sanayi yapılanmasına 1970'li yıllardan sonra ivme katan Bursa, artık yatırım için en pahalı OSB’lere sahip kent olarak da öne çıkıyor



Arsa fiyatları yükseldi, Bursalı sanayici yüzünü batıya döndü


Metrekare fiyatları 150 ile 500 TL arasında değişen Bursa OSB'leri yatırımcının gözünü korkutuyor. Lojistik, maliyet ve gerş üretim alanı avantajına sahip olmak isteyen Eker Süt, Penguen Gıda, Parlamış Tekstil, Gülipek, Ülker Golf, Oytaş-Aslanoba gibi firmalar artık yatırımlarını kentin batısına doğru şekillendiriyor. 


Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesine sahip kenti olarak sanayi yapılanmasına 1970'li yıllardan sonra ivme katan Bursa, artık yatırım için en pahalı OSB’lere sahip kent olarak da öne çıkıyor. Yatırım cazibesi güçlü olan illerin basında olan Bursa’nın OSBlerinde metrekare fiyadan 150 ile 500 metrekare/TL arasında değişiyor. Sanayi yapılanmasını tamamlamış, doluluk oranlan yüzde 80lerin üzerinde seyreden ve her geçen gün daha fazla kentle birleşen OSB’lerin bu özelliği büyük çaplı üretimlerin çevre ilçelere gitmesine neden oluyor. Yatırımların yeni cazibe merkezi ise Bursa’nın batısı. Lojistik avantajları, arsa maliyetlerinin düşüklüğü, mevcut üretim alanlarının artan kapasitelere cevap veremeyecek duruma gelmesi gibi nedenler yatırımların bu bölgelerde şekillenmesini tetiklerken, önümüzdeki yıllarda sanayi alanı olarak açılacak olan yerlerde de bazı planlamaların önceden yapılması gerekiyor. Yatırımların batıya zorunlu kayışı özellikle kalifiye işgücü konusunda atılması gereken adımlar, ana tesisleri ve altyapı çalışmalarının planlama , sağlıklı ve ucuz enerji temini gibi unsurur da öne çıkarıyor.


Yatırımlar Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de yoğunlaşıyor


Son olarak Eker Süt ürünleri Bursa merkezde bulunan fabrikasını, 35 milyon euroya mal ettiği Mustafakemalpaşa ilçesindeki yeni fabrikasına taşıdı. 


Konservecilikte makineli tarımı başlatan gıda ve tarım sektörünün önemli firmalarından Penguen Gıda da önümüzdeki yıllarda Karacabey tarafında kuracağı kompakt bir tesisle hem üreticiye ve hammaddeye yakın olmayı, hem de bu sayede lojistik maliyetlerini düşürmeyi planlıyor. Bursa’da tekstil sektörü denildiğinde akla gelen firmalardan olan Parlaırmış Tekstil de katı atık olmayan, çevreye zarar vermeyecek boyuttaki üretimlerini önümüzdeki 5 yıl içerisinde Karacabey’de satın aldığı 30 dönümlük alanda kuracağı tesise taşımayı düşünüyor. Gülipek, Ülker golf, Oytaş-Aslanoba gibi firmaların da bölgede yatırım yapacağı gelen bilgiler arasında.


Komple yeni yatınmların yanı sıra modernizasyon ve tevsi yatırımları da hız kazanmış durumda. Karacabey’de rot ve süspansiyon sistemlerinde üretim yapan NSK Group bünyesindeki Ran Oto, Sezer Tarım, Haksan Otomotiv de tevsi yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye yem pazarından aldığı yüzde 8’lik payla ilk 3 firma arasında yer alan Matlı Yem de 8 milyon TL'lik lisanslı depo yatırımını önümüzdeki ay devreye alacak. Firma ayrıca 60 tonluk da kurutma tesisinin yanı sıra 2013’te devreye alacağı 7.5 milyon euroluk gübre tesisi yatırımı ile bölgede 300 kişilik ek istihdam sağlayacak. MustafaKemalpaşa Gıda Limited Şirketi de Mustafakemalpaşa'da 45 adet/gün büyükbaş hayvan, 150 adet/gün küçükbaş hayvan kesimi, 4 bin kilogram/gün et işleme, et ve et mamülleri üretimi ve 391 metrekarelik soğuk hava deposu yatırımını sürdürüyor. 


Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılması planlanan otomotiv test merkezi için de Bursa öne çıkan adreslerden biri. 5 milyon metrekare tahsisli arazi ve 2,5 kilometrelik otomotiv test merkezinin kurulması için bursa'nın batısını adres gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa'da bir programa katılan TSE Başkanı Hulisi Şentürk, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:


Otomotiv test merkezini, Bursa'da yapmayı çok arzu ediyoruz. TSE olarak bursa'nın içinde yer konusunda talebimizi bakanlığa ilettik. 100 milyon lira yatırımla mal olacak olan bu merkez, dünyadaki ern gelişmiş 3 merkezden biri olacak. Böle ülkelerinden de test için araçlar gelecek. Ayrıca otomotiv sanayi tekno kentini de bu proje entegre etmek istiyoruz. Bunun dünyada sadece bir örneği olacak.


Karacabey'in geleceği bir an önce planlansın


Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı:


Yeni yatırımların yanı sıra firmalar yaptıkları yatırımlarla kendi içlerinde de yatay büyüme gösterdi. Karacabey’de arsa fiyatlarının 40-80 metrekare/TL olarak şekillendi. Bursa sanayiye doydu diyebiliriz. Karacabey daha da gelişecektir. Altyapı, lojistik ve yatırım olanakları açısında Karacabey, parlatılmayı bekleyen bir bölge. Burada yapılması gereken, ticaret odası ve belediye gibi tarafların bir araya gelerek Karacabey’in geleceğini planlaması, imara açılan ve açılacak olan yerlerle ilgili değerlendirmelerde bulunması gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde Karacabey, katma değerli üretimin merkezi olacaktır dedi.


Altyapısı hazır MKP OSB yatırımcıları bekliyor


Mustafakemalpaşa OSB Bölge Müdürü Alaattin Üçok:


altyapı hizmeti tamamlanmış olan Mustafakemalpaşa OSB yatırımcılar açısından cazibesi her geçen güna rtan bölgeler arasında. Arsa fiyatları 30 ile 60 metrekare /TL arasında değişiyor. 10 dönümden 50 dönüme kadar parselin bulunduğu MKB OSB 24'ü dolu 63 sanayi parseline sahip. Bölgede; Üçge, Akiş Boya, Ceylan Elektronik, Matlı Yem, Şentürkler Oto, Sazcılar Otomotiv, PMS Alüminyum, iğrek Makine, Bebetto Bebe Tekstil, Hande Otelcilik, Atılım Yem, Tarkim gibi firmalar yer aldı. 



İlk etapta 3 ıslah OSB eklenecek


Islah OSB olabilmek için  başvurularını tamamlayan Bursa'daki sanayi bölgeleri komisyondan cıkacak kararı bekliyor, ilk etapta 3 sanayi bölgesinin Islah OSB kapsamına alınması beklenirken, diğer 5 başvuru eksik evrakların tamamlanmasının ardından gündeme alınacak. 


Hasanaga OSB'ye bağlanmak isteyen 3 firmanın talebi de 4 Haziran'da yapılacak olan toplantıda karara bağlanacak. Bursa'da; Kayapa, Cali, Akçalar, Barakfakih, Kestel 2, Basköy, Cerrah ve Yenice Sanayi Bölgeleri, Islah OSB kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji il Müdürlügü'ne başvurularını yaparken, Kayapa, Cali ve Akçalar sanayi bölgeleri Islah OSB kanunundan yararlanacak ilk sanayi bölgeleri olarak öne çıkıyor. 4 Haziran'da Bursa Valiligi'nde Vali Sahabettin Harput başkanlığında toplanacak olan Islah Komisyonu'nda yapılacak incelemelerin ardından 3 sanayi bölgesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıgı'na başvuru yapılması beklenirken, Barakfakih ve Kestel 2 eksik evrak, Basköy, Yenice ve Cerrah ise planlardaki eksiklikler nedeniyle Islah OSB olmakta gecikecek. Eksikliklerin giderilmesi için sanayi bölgelerine 5 yıl süre veriliyor. Islah OSB başvuruları içerisinde Hasanaga OSB'ye bağlanmak isteyen firmaların talepleri de değerlendiriliyor. Akçalar Sanayi Bölgesi sınırları içinde yer alan Karsan, Hasanaga OSB'ye dahil olmak için gerekli resmi başvuruyu yaparken, bölge sınırlarına yakın bir yerde kurulmuş olan Yeşilova Holding şirketlerinden Cansan ile Delphi Packard da Hasanaga OSB'ye katılmak için başvuruda bulundu. 


Bursa Vali Yardımcısı Adnan Cakıroglu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 12 Nisan itibariyle 8 başvuru aldıklarını, 4 Haziran'da yapılacak olan Islah Komisyonu toplantısının ardından 3 Islah OSB ile Hasanaga OSB'ye bağlanmak isteyen firmaların kararlarını verip, Bakanlığa göndereceklerini kaydetti. Altyapısı ve sanayi yapılanmasını tamamlamış olan Bursa'daki sanayi bölgelerinin kanunda yararlanmalarında bir sorun görünmediğini ifade eden Cakıroglu, Bakanlığın yapacağı incelemelerin ardından yer secim komisyonundan görüş isteneceğini, komisyonun Bursa'da yapacağı incelemelerin ardından da adı gecen sanayi bölgeleri için Islah OSB kararının ilan edileceğini dile getirdi. 


Adnan Cakıroglu, Bursa'daki mevcut 13 OSB'ye 8 OSB'nin daha ekleneceğini bildirdi. Cakıroglu, İlk 3 OSB'nin kararının bu yıl içerisinde netleşeceğini aktardı.


Dünya Gazetesi 






Geri Dön