26 / 04 / 2024

TİKA Bakü'deki yapıları restore edecek!

TİKA Bakü'deki yapıları restore edecek!

TİKA, Bakü yakınlarındaki Büyük Merdekan Kalesi ve Tuba Şah Mescidi'nin de restorasyon projesini tamamladı ve yakında çalışmaların başlayacağı belirtildi.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığının katkılarıyla Şamahı ilinin Avahıl köyünde yapılan kazı çalışmalarında, Pir Ömer Halveti'ye ait olduğu öngörülen türbenin duvar ve kalıntıları, kabir, kitabeler ve muhtelif tarihi eserler bulundu.

"Ömer Sultan Ziyaretgahı" diye bilinen alanın mimari, inşaat ve peyzaj projeleri TİKA tarafından yapıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kazı çalışması Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsü, Azerbaycan Kültür Bakanlığı Azerberpa Bilimsel Araştırma Proje Enstitüsü ve Şamahı Valiliği ile ortak gerçekleştirildi. 

- TİKA tarafından restorasyon işlerine başlanılacak

Arkeolojik çalışmalardan sonra, alanda TİKA tarafından restorasyon işleri yapılacak.

Bu kapsamda türbe ve diğer yapıların da içinde olduğu  tüm tarihi doku, bütünsel bir yaklaşım içerisinde muhafaza edilecek ve alanda Pir Ömer Halveti ve Halvetilik ile ilgili müze yapılacak.

Azerbaycan'da 25 yıldır farklı alanlarda 950'yi aşkın kalkınma ve kültürel iş birliği projesi yapan TİKA, Bakü yakınlarındaki Büyük Merdekan Kalesi ve Tuba Şah Mescidi'nin de restorasyon projesini tamamladı ve yakında çalışmaların başlayacağı belirtildi.

İsrail’den Filistin'deki Battir köyünde sanayi bölgesi inşa edecek!


Geri Dön