26 / 04 / 2024

Tire OSB'nin bu yılki ihracat hedefi 1 milyar dolar!

Tire OSB'nin bu yılki ihracat hedefi 1 milyar dolar!

İlçenin tarım ve hayvancılık alanlarının yanı sıra Tire OSB ile sanayi konusunda da hamle yaptığını anlatan Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, bu yılki ihracat hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu söyledi...



İlçenin tarım ve hayvancılık alanlarının yanı sıra Tire OSB ile sanayi konusunda da hamle yaptığını anlatan Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, 'Tire, geçen yıl ihracatta 500 milyon dolar barajını aşmıştı. Bu yılın sonunda ise 1 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız" dedi Yeni sektörler kapıda Tire'de tarım ve hayvancılığın öne çıktığını anlatan Çapkınoğlu, sanayi ile birlikte bugüne kadar Tire'nin tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle öne çıktığını söyleyen Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, ilçede faaliyete geçen organize sanayi bölgesiyle sanayi alanında da atağa kalktıklarını söyledi. Söz konusu OSB ile ilçenin ihracatının sürekli arttığına dikkat çeken Çapkınoğlu, "Bu yüın sonunda 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi yakalayacağımızı düşünüyorum. Bu rakam geçen yıl 500 milyon doların üstündeydi" dedi. İlçenin ihracatının her geçen gün arttığını ve bu ihracata yeni projelerle destek olmak istediklerini de anlatan Çapkınoğlu, "Tire OSB'deki yükleme rampası ve gümrükleme sahası tamamlandığında, Tire'de çok farklı sektörler ortaya çıkacak. İlçemiz depolama ve lojistik sektörleri ile tanışacak" diye konuştu. 

Tire'nin ekonomisindeki gelişiminin ödenen vergilerde de kendini gösterdiğini belirten Çapkınoğlu, "Tire'nin devlete verdiği vergi her yıl yüzde 10 dolayında artıyor. Bu ekonomimizdeki büyümenin en önemli göstergeli: Tire belli bir potansiyeli tâşıyarak bunu başarıyor" değerlendirmesini yaptı. İlçede faaliyet gösteren işletmelerin vergi ödemelerinde disiplinli olduğuna işaret eden Çapkınoğlu, "Tahakkuk eden verginin yüzde 85 ila 90'ı ödeniyor. Ekonominin daha da geliştirilmesi için gerekli olan şey yeni yatırımcıların Tire Organize Sanayi Bölgesi'ni seçmeleri için özendirilmeleri. Bu da ancak bölge tanıtılarak yapılabilir" şeklinde konuştu. 


Yeni sektörler kapıda

Tire'de tarım ve hayvancılığın öne çıktığını anlatan Çapkınoğlu, sanayi ile birlikte ilçede yeni sektörlerin de gelişebileceğini savundu. Tarım ve hayvancılık noktasında ise ilçede katma değerli üretimin artmasını beklediklerini anlatan Çapkınoğlu, "Özellikle alternatif tarım ürünleriyle yeni değerler meydana getirilebilir. Yoksa sadece süt ve hayvancılığa dayalı bir tarımdan söz etmek doğru olmayacaktır" şeklinde görüş bildirdi. 

İlçe ekonomisini geliştirecek bir diğer sektörün de turizm olduğunu anlatan Çapkınoğlu, şöyle devam etti: "Tire, günübirlik turizm sektörünü genişletecek imkanlara sahip. Bunun için konaklanan ve ziyaret edilen yerlerin düzenlenmesi ve tanıtımının daha iyi yapılması lazım. Tire'nin büyük bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyeli harekete geçirmek için bizim de projelerimiz bulunuyor. Ancak bu tek başına yapılabilecek bir iş değil. 

İş birliği gerektiriyor. En basitini söyleyeyim. Bir otel yapmaya niyetlenseniz, Tire'de imar planında otel yeri diye nitelendirilmiş "Tire OSB'de bir endüstri meslek lisesi yapmak istiyoruz. Orada zaten okul için hazırlanmış bir yer var. Bu işi başarabilirsek Tire'nin önümüzdeki 50 yılına hizmet etmiş olacağız." bir alan yok. Otel yapmak için müracaat ettiğinizde, size konut alanından yer gösteriliyor. Yasaya göre de konut alanına otel yapamıyorsunuz. Bunun için yeterli büyüklükte parsel olup olmadığı da tartışılır. Bu işin birkaç ayağı var. Diğer ayakların da doğru şekilde işlemesi lazım." "OSB, ilçenin geleceğidir" Tire ekonomisinin tarımla belli bir yere kadar büyüyebileceğine dikkat çeken Çapkınoğlu, şöyle konuştu: "Tire OSB ilçenin geleceğindeki en önemli unsur. Şu anda 28 fabrika var. Son dönemde treyler üreticisi, Alman devi Krone'yi bölgemize getirebildik. BAT sigara fabrikasını Samsun'a kaptırmıştık. Bunu tekrar kazanmamız mümkün görünmüyor. Bu durum bölgesel teşvik sistemiyle de alakalı değil. 

BAT, Tekel'i aldıktan sonra buradaki tesisini Samsun'a taşımıştı. Bugün itibarıyla OSB'de 5 bin kişi istihdam ediliyor. Yeni yatırımlarla istihdam artacağı gibi ilçenin refah'düzeyi de yükselecek" aktarımını yaptı. 

İlçenin kalifiye eleman açığını kapatacak hamleler ile Tire'yi bir cazibe merkezi yapmak istediklerinin de altım çizen Çapkınoğlu, "Organize sanayi bölgesinin, tüm Tireliler'in olduğu gibi kendilerinin de gözbebeği olduğunu söyleyen Çapkınoğlu, "Yetişmiş iş gücünü korumak için gençlerimizin OSB ile daha fazla irtibat halinde olmaları gerekiyor. Bu yüzden odamız Tire OSB yönetimi ile dönem dönem bir araya gelerek, eğitim çalışmaları yaptı. Bunların arasında forklift, iş makinesi ve gaz altı kaynağı kursu gibi birlikte yaptığımız projeler oldu. Önümüzdeki dönemde daha farklı çalışmalarımız olacak" dedi. Tire OSB'de bir endüstri meslek lisesi yapmak istediklerini açıklayan Çapkınoğlu, "Bölgede zaten okul için hazırlanmış bir yer var. Bu işi başarabilirsek Tire'nin önümüzdeki 50 yılına hizmet etmiş olacağız. Orada staj konusunda da daha verimli işler yapılabilir. Yerinde eğitim verilecek. 

Bunu hayata geçirmemiz durumunda ilçemizin önünde yeni bir ufuk açmış oluruz" görüşünü kaydetti. 

"900 faal üyemiz var" Tire Ticaret Odası hakkında da bilgi veren Hüseyin Çapkınoğlu, "Bugün itibarıyla odamıza kayıtlı üye sayımız bin 100'e ulaştı. Bunlardan 900'ü faal durumda. İlçemizde tesisi olan dünya devi Krone de üyelerimiz arasında, çok sayıda küçük esnaf da. Yani üye skalamız çok geniş. Ben mevcut binamız inşaat halindeyken göreve başladım. .Üyelerimiz öncelikle bu inşaatın tamamlanmasını ve böylece daha iyi koşullarda çalışan bir personel ile hizmet almak istedi. Biz de kısa sürede bu inşaatı tamamladık" ifadelerini kullandı. Yeni binalarının alt katında SGK'nın açılmasını önemli bulan Çapkınoğlu, "Buraya sadece yapılandırma döneminde 7 bin kişi müracaatta bulundu. Buradan her gün ortalama 100 kişi yararlanıyor. Daha önce herkes İzmir'e gitmek zorunda kalıyordu. 

Üniversite okuyan çocuklara burs veriyoruz. Şu an 45 Tireli öğrenci bu hizmetimizden faydalanıyor" diye konuştu. 


Dünya Gazetesi Bölge eki


Geri Dön