26 / 04 / 2024

TMMOB'dan Bursa'ya deprem uyarısı!

TMMOB'dan Bursa'ya deprem uyarısı!

TMMOB'li Koordinasyon Kurulu 12 Kasım Depremi'nin 17. Yıl dönümünde BAOB Yerleşkesi Ortak Salonu'nda panel düzenledi.



TMMOB'li Koordinasyon Kurulu 12 Kasım Depremi'nin 17. Yıl dönümünde BAOB Yerleşkesi Ortak Salonu'nda panel düzenledi. 


Panel yöneticiliğini TMMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli'nin yaptığı, panele konuşmacı olarak Prof. Dr. övgün Ahmet Ercan, Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er katıldı. "Bursa'da nasıl bir kentleşme olmalı" sorusuyla konuşmasına başlayan Prof. Dr. övgün Ahmet Ercan, "çarpık bir kentleşme içindeyiz. 2007'de çıkarılan kentsel dönüşüm yasasının amacı Avrupa'daki gibi TüriFakat kentin insan için olması gerektiğini içeren kentsel dönüşüm yasası uygulanmamaktadır" dedi. 

GÖLCÜK BENZETMESİ 

Bursa'da birçok şey deprem bahane edilerek yapıldığını ifade eden Ercan, "Bursa'da deprem yaratacak kırık, yerleşim alanların boydan boya geçiyor. Aynı Gölcük gibi Bursa'da da beklenen depremin kırığı Bursa kentinin tam içinden geçiyor. Bursa'da ne olur ne olmaz diye düşünmeye gerek yok; Gölcük'te ne olduysa Bursa'da da o olur" ifadelerini kullandı. Bursa'nın deli kırıklarından bir tanesi, Kuzey Anadolu kırığının güney kolundan geçtiğini belirten Ercan, kırığın Yıldırım, Yeşil Türbe, Kaplıcalar, Çekirge, Mustafakemalpaşa'dan geçtiğini, Mustafakemalpaşa ve Gürsu'da sık sık deprem olmasının nedenin bu olduğunu söyledi. 

Eskişehir'den gelen, İnegöl'ün üzerinden Uludağ'ın kuzey doğu eteklerinden giden kırığın da Mudanya'ya doğru gittiğini, bu iki kırığın kesiştiği yerin Kestel olduğunu ve hiçbir yerde deprem olmazsa Kestel'de deprem olacağını söyledi. 


KİM KURTARACAK

Prof. Dr. Ercan, 'TOKİ'nin ucube yapılarının güneyinden ana kırık geçiyor. Kırık bir çizgi şeklinde değildir, demet, saçak şeklindedir. 

Kırığın yaklaşık genişliği 250 metreden 10 km'ye kadar varabilir. 

Yani Bursa'nın altı kasabın eti çentiği gibi, çentik çentiktir her yerde kırık vardır. Buttim'in, Nilüfer'in gibi altında kırık çoktur. Tophane'de kulenin altındaki yarık, bir kırığın aynasıdır. Buralarda yapılaşma ve tarihi eserler var. Muradiye'deki yamacın olduğu yer de kırığın aynasıdır, oradan da ana kırık geçiyor. O zaman Muradiye'yi nasıl kurtaracağız. Muradiye'nin altındaki oyenci yapılaşmayı nasıl kurtaracağız. Kırık kuşağın üzerine yapılaşmış olan Bursa'yı kim kurtaracak?" ifadelerini kullandı. 


Bursa kent


Geri Dön