28 / 03 / 2024

TMMOB'den Bornova'da çöken inşaat iskelesi açıklaması!

TMMOB'den Bornova'da çöken inşaat iskelesi açıklaması!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Bornova'da bir inşaatta kurulu iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili "Platformda gerekli emniyet sistemlerinin bulunmadığı kanaatine varılmıştır" açıklamasını yaptı.



TMMOB Makina Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu, Bornova ilçesinde bir inşaatta kurulu iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili "Platformda gerekli emniyet sistemlerinin bulunmadığı kanaatine varılmıştır" açıklamasını yaptı.


Odanın yönetim kurulundan yapılan açıklamada, kaza yerinde uzmanların yaptığı incelemede, platforma ait bir üretici ve kapasite etiketinin bulunmadığı, platform üzerinde rüzgar hızını tespit eden ve aşırı rüzgarlı durumlarda platformun çalışmasını durduran bir güvenlik sistemin bulunmadığının görüldüğü kaydedildi.


Ayrıca aşırı yük sisteminin bulunmadığı, sabit ankrajların bağlantı pabuçlarında bulunması gereken 11 saplamadan her bir ayakta yalnızca 6 saplamayla bağlantı yapılmış olduğu, destek ayaklarında ise bağlantının yapılmamış olduğu, sabit ankrajlarda atılan 6 saplamanın zemine dökülmüş şap katmanına saplandığı, betona kadar ulaşmamış olduğu, dikey yaşam halatlarının kendi ankraj noktaları yerine bina üzerindeki baca çıkışlarına gelişi güzel bağlanmış olduğunun görüldüğü ifade edildi.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


 "Platformda gerekli emniyet sistemlerinin bulunmadığı, askı bağlantılarının güvenli bir biçimde yapılmamış olması nedeniyle, yük ve/veya rüzgar etkisiyle önce bir ankraj plakasının ve ardından diğerinin zayıf olan bağlantı yerinden kurtulmasıyla düşmüş olduğu kanaatine varılmıştır. Kazalar, kader değil ihmallerden kaynaklanan cinayetlerdir." 


İzmir Bornova'da inşaat iskelesi çöktü! 


Olay


Bornova ilçesinde bir inşaatta kurulu iskelenin çökmesi sonucu işçiler Arif Gül, Ercan Özkaya ve Zihni Bayburt yaşamını yitirmişti. 


AA



Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, İzmir Bornova'da 13 Ağustos'ta yaşanan iş cinayetinin asıl nedeninin 'denetimsizlik' olduğunu belirterek, "Cephe kaplaması işi kamu tarafından denetlense bu ölümlerin önüne geçilebilir" dedi. 

Yeşilova'da bir binanın dış cephesinde ısı yalıtımı yapan işçileri taşıyan iskelenin çökmesi sonucu 3 inşaat işçisi yaşamını yitirmiş, 2 işçi de ağır yaralanmıştı. 


Olayın hemen ardından inşaatta incelemelerde bulunan Erdoğan. Birgün'e yaptığı açıklamada, gözlemlerini şöyle aktardı: "Askı bağlantısının tavan döşemesine sabitlenmeyerek yüzeysel olarak tutturulduğunu gördük, işçilerin kullanacağı can halatların bağlantıları da bacalara rastgele bir şekilde yapılmıştı." 'Ruhsata tabi olmalı' "İş kazalarının büyük bölümünde olduğu gibi burada da kaza sebebi denetimsizliktir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılan cephe kaplaması işi kamu adına herhangi bir kuruluş tarafından denetlenmiyor. Başka bir neden de, işyerindeki diğer iş güvenliği koşullarıyla birlikte iskelenin kurulumunu, işçilerin güvenlik ekipmanlarının yeterliliğini kontrol edecek iş güvenliği uzmanı bir teknik elemanın olmaması. Bu nedenle işyerindeki tüm güvenlik önlemlerinin alınması işverenin veya alt işverenlerin insafına bırakılıyor. Bu tarz izolasyon çalışmaları belediye iznine tabi olsa ve belediyelerden bir kontrol şefinin kontrol ve onayından sonra çalışmalar başlasa bu ölümlerin önüne geçilebilir." Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi de olayın ardından hazırladığı raporda, "Dış cephe yalıtım/boya çalışmaları ruhsata tabi tutulmalıdır. Kullanılan ekipmanların periyodik raporları olmadan yapım izni verilmemelidir" ifadelerine yer vermişti. 



Birgün


Geri Dön