25 / 04 / 2024

TOKİ 25 bin konut daha ihale edecek!

TOKİ 25 bin konut daha ihale edecek!

Yeni şehircilik vizyonu doğrultusunda büyük bir sosyal konut hamlesi başlatan TOKİ,59 ilde 134 ilçede yürütülen 163 kentsel dönüşüm projesine bu yıl 66 proje ilave ederek yaklaşık 25 bin konutun daha ihalesini yapacak.



Yeni şehircilik vizyonu doğrultusunda büyük bir sosyal konut hamlesi başlatan TOKİ, 67 şehirde 140 projeyle 50 bin konutluk yeni bir üretim programını hayata geçiriyor. 388 TL'den başlayan taksitlerle satışa sunulacak konutlar için başvurular dört ayrı kategoride alınıyor. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri 15-19 Nisan, en az yüzde 40 engelli vatandaşlar 8-12 Nisan, emekliler 26 Mart-05 Nisan ve diğer vatandaşlar 6-25 Mart 2019 tarihlerinde ilgili bankalara ön talep başvurusu yapılabiliyor.

TOKİ Haber'de yer alan habere göre; yatay şehirleşme anlayışıyla doğayla bütünleşen, mahalle ve komşuluk kültürünün gelişimine zemin hazırlayan bir planda tasarlanmış yeni yerleşimler kuran TOKİ, yeni şehircilik vizyonuyla 50 bin konutluk yeni bir üretim programı başlattı. Alt ve orta gelirli vatandaşlara uygun ödeme koşullarında sunulacak konutlar, yeşil alanları, kültürel ve sosyal mekânlarıyla bütünlüklü yerleşimler olarak tasarlanıyor.

İstanbul'da düzenlenen "53 Bin 526 Sosyal Konut, 130 Tesis Açılışı ile 50 Bin Yeni Sosyal Konut Tanıtım Töreni"ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirlerin gelenek ve göreneklere uygun şekilde dönüştürülmekte olduğuna vurgu yaparak, TOKİ'nin yatay mimariyle inşa edeceği 50 bin yeni sosyal konut projesinin de bu anlayışla hayata geçirileceğini söyledi.

TOKİ 25 bin konut daha ihale edecek!

67 ŞEHİR, 140 PROJE, 50 BİN KONUT

50 bin sosyal konutluk proje,sayesinde alt ve orta gelirli vatandaşların kolay ödeme imkânlarıyla ev sahibi olacağını ifade eden Erdoğan, konutların yatay mimari özelliklerine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Bu konutların bir başka özelliği de yatay mimariyle inşa edilecek olmalarıdır. Öyle 10, 15,20,30 kat yok! Zemin artı üç veya zemin artı dört şeklinde planlanan konutların mimarisi gerçekten çok güzel. 2019 yılı içinde 67 şehrimizde 140 projeyle 50 bin yeni sosyal konutun ihalesini gerçekleştireceğiz."

"TOKİ'NİN YENİ PROJESİ HAYATA GEÇTİĞİNDE ÇOK FARKLI BİR SES GETİRECEK"

Konutların zemin etütlerinin çok iyi yapılmak suretiyle depreme dayanıklılık ön kaydıyla inşaatların yapılacağını belirten Erdoğan, Türkiye'deki riskli yapı gerçeğine de işaret etti. Kimsenin kentsel dönüşümü karşısına almaması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüşümün muhakkak uygulanacağına, güvenli yapılar için başka çıkışın olmadığına dikkat çekti.

Erdoğan,  TOKİ  vasıtasıyla hazırlanan projelerin çok güzel olduğunu ifade ederek, "TOKİ'nin yeni projesi hayata geçtiği anda çok farklı bir ses getirecek" dedi. Yatay mimarinin kazanımlarına değinen Erdoğan, "Yatay mimaride bir defa toprağa yakınsın, mahalle kültürü var. Okulu, camisi, alışveriş yeri hepsi orada mevcut" diyerek, bu sayede komşuluk kültürünün mahallelerde çok daha rahat ve güçlü bir şekilde gelişeceğini kaydetti.

TOKİ'nin 50 bin konutluk projesinin uygun yerlerde dönüşüm çalışmalarıyla birleştirileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, "Hak sahiplerini mağdur etmeyeceğiz ama kamu menfaatlerini de gözeteceğiz. Köhnemiş alanların yerlerine her türlü altyapıya ve üstyapıya sahip yerleşim yerleri inşa edeceğiz" dedi.

KURUM: KONUTLAR ZEMİN ÜZERİNE 3-4 KAT OLACAK

TOKİ'nin bugüne kadar konuttan sosyal donatıya şehirlerin alt ve üst yapısına dönük çok sayıda proje geliştirdiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni şehircilik anlayışının, yatay mimari yaklaşım, mahalle ve komşuluk kültürünü barındırdığına işaret etti. Şehirlerin 50 ila 100 yılını planlarken bu unsurlara öncelik verildiğini anlatan Bakan Kurum, 50 bin konut projesinin sosyal içerikli bir proje olduğunu belirterek şunları aktardı: "Bu alanlarda daha yüksek fiyatlarla da konut yapıp satabiliriz ama biz vatandaşlarımızın gönlüne dokunmak zorundayız. Zemin üzerine üç ve dört kat şeklinde yükselen konutların yer aldığı projeler, ecdadımızın bize tarif ettiği şekilde, yatay mimariye uygun, içinde parkların, bahçelerin, camilerin olduğu merkez etrafındaki şehirleşmeyi tarif edecek şekilde inşa edilecek."

TOKİ 25 bin konut daha ihale edecek!

Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Bakan Kurum, dönüşümü tüm şehirlere yayacaklarını, kısa vadede 5 yılda 1,5 milyon konutu dönüştüreceklerini ifade etti. Uzun vadede ise 20 yılda 6,5 milyon konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Kurum, bu kapsamda 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10 ila 15'inin TOKİ vasıtasıyla dönüştürüleceğini kaydetti.

TOKİ BAŞKANI ÖMER BULUT:

TOKİ 25 bin konut daha ihale edecek!

SOSYAL KONUT ALANINDA BİR İLK

Ülkenin dört bir yanında binlerce konutu projelendirip yeni yaşam alanları kuran TOKİ'nin, inşa ettiği 840 bin konutla 3,5 milyon vatandaşı ev sahibi yaptığını belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda başlattıkları 50 bin konutluk üretim hamlesinin sosyal konut alanında bir ilk olduğunu söyledi. "Daha önce bu rakamda pek çok üretim yaptık; ancak sosyal konutta 50 bin rakamlı proje hiç yapmadık" diyen Bulut, projenin önemli ve büyük bir proje olduğunu vurguladı.

Doğa ve yapılaşma dengesini önemsediklerini ifade ederek silüeti çirkinleştiren binaların TOKİ projelerinde yer almayacağının altını çizen Bulut, doğal afetlere dayanıklı, beş katı geçmeyecek şekilde projelendirilmiş ve sosyal tesislerle güçlendirilmiş yerleşimler ortaya çıkacağına işaret etti.

"YATAY MİMARİ BİRİNCİ ÖNCELİK"

Yatay yapılaşmanın TOKİ'nin birinci önceliği hâline geldiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı Bulut, idarenin tüm projelerince insan ile doğayı buluşturan, aile, komşuiuK mahalle kültürü, yardımlaşma gibi 0616' e-ri canlı tutan az katlı yapılaşma modelinin uygulandığını söyledi. Bulut, "Tecrübe je üretim gücümüzle kaliteyi yükselterek Türkiye'nin farklı şehirlerinde hayata geçireceğimiz 50 bin konutluk projemiz, konut sahibi olamamış vatandaşlarımızın uygun fiyat, taksit ve vade seçenekleriyle konut sahibi olmalarını sağlayacak" dedi.

Yüzde 64'ü (32 bin 198) 2+1, yüzde 36'sı (17 bin 802) ise 3+1 büyüklükte planlanan konutların taksit ödemelerinin ortalama kiranın altında fiyatlandırdığını belirten TOKİ Başkanı Bulut, projeye yoğun bir ilginin olduğunu söyledi. 6 Marttan bu güne 529hin 500 başvurunun olduğuna dikkat çekerek, taleplerin halkın TOKİ'ye olan güvenini gösterdiğini belirten Bulut, projelerin inşa çalışmalarının başlamasıyla konutların ay içinde vatandaşa teslim edileceğini açıkladı.

Bulut, projeden ev sahibi olabilmek için Bulut, belli kriterlerin olduğuna da dikkat çekerek, bu kriterleri sağlayanlar arasında arzın üzerinde talep olması hâlinde noter huzurunda kura çekileceğini hatırlattı. 67 ilin dışında kalan illerden de talep geldiğini belirten Bulut, konut inşa edilebilecek alanlarda üretim yapılabileceğini açıkladı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE YENİ İSTİHDAM

Yeni konut hamlesinin hem vatandaşları konut sahibi yapacağını hem de inşaat sektöründe istihdam yaratacağını aktaran Bulut, maliyeti yaklaşık 10 milyar TL olan projenin finansal büyüklüğüne de değinerek, "Bu yatırım inşaat sektörüyle ilgili diğer sektörleri de olumlu etkileyecek" diye konuştu.

2019'DA 25 BİN KONUT DAHA İHALE EDİLECEK

Kentsel dönüşüm projelerine de değinen TOKİ Başkanı Bulut, "142 bin konut ve sosyal donatının ihalesi yapıldı ve konutların büyük bir kısmı bitirildi. 59 ilde 134 ilçede yürütülen 163 kentsel dönüşüm projesine 2019 yılında 66 proje ilave ederek yaklaşık 25 bin konutun daha ihalesini planlıyoruz" dedi.


Geri Dön