24 / 04 / 2024

TOKİ, Ayder için arama konferansı yapacak!

TOKİ, Ayder için arama konferansı yapacak!

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Ayder Yaylası için yaklaşık bir yıl sürecek bir model çalışması yaptıklarını açıkladı.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, Ayder Yaylası için yaklaşık bir yıl sürecek bir model çalışması yapacaklarını belirterek, bu kapsamda Karadeniz'in tüm dernek ve vakıfları ile vatandaşların katılacağı arama konferansları düzenleneceğini bildirdi.


TOKİ Başkanı Turan, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'nin ünlü yaylası Ayder için örnek bir uygulamayı hayata geçireceklerini ifade etti. Uygulama için şubat ayında müşavirlik ihalesine çıktıklarını aktaran Turan, "Ayder, yayla rehabilitasyonu projemize örnek olacak. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, mimarların katılımıyla arama konferanslarına başlayacak. Avrupa köyleri gezilerek Türkiye yaylalarına en uygun model hazırlanacak." değerlendirmesini yaptı.


Ayder'de dönüşüm çalışmalarına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başladıklarını anımsatan Turan, bu konuda TOKİ'nin tek yetkili olduğunu kaydetti.


Turan, Ayder ile başlayan yaylaları dönüştürme projesinin örnek bir model olacağını bildirdi. "Yaylaları beton yığınından kurtarmak için orada olacağız." ifadesini kullanan Turan, Karadeniz'deki yaylaları Ankara'dan oturup şekillendirmeyeceklerini vurguladı.


Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Ayder için 6 ay-1 yıl sürecek model çalışması yapacağız. Arama konferanslarına üniversiteler, Karadeniz'in tüm dernek ve vakıfları, tek tek vatandaşlar katılacak. Uluslararası örnekleri de gezip, kendi normlarımıza uygun bir model ortaya koyacağız. Yaylalarda mevcut yapılaşmayı artırmak için değil aksine yoğunlukları aşağı çekmek için oradayız. Yaylalara yazları binlerce insan geliyor, yol yok, kalacak yer yok. Ayder'de öncelikle hak sahiplerini, onların ne istediğini belirleyeceğiz. Bunun dışında turizm için gerekli ihtiyaçları netleştireceğiz. Orada termal su da var, dolayısıyla günübirlik kullanımları da dikkate alarak bir çalışma yapacağız. Ayder'de Türkiye'ye örnek olacak bir yayla rehabilitasyonu ortaya koyacağız."


AA




Geri Dön