26 / 04 / 2024

TOKİ binalarına ilişkin sorunlar mecliste!

TOKİ binalarına ilişkin sorunlar mecliste!

Ayhan Bilgen'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırması üzere ilettiği soru önergesinde TOKİ binalarında yaşanan sorunlar ve eleştirileri ele aldı. İşte o sorunlar..



TOKİ binalarına ilişkin sorunlar mecliste!


Kars Milletvekili Ayhan Bilgen,  TOKİ  binalarına ilişkin sorunları meclise taşıdı. Ayhan Bilgen'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırması üzere ilettiği soru önergesinde TOKİ binalarında yaşanan sorunlar ve eleştirileri ele aldı.


Bilgen, "Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakılır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir. Bu hak çerçevesinde devletin şehirlerde ve diğer yerleşim birimlerinde tarihi ve kültürel nitelikleri ile çevre değerlerini de esas alan bir plan çerçevesinde gerekli tedbirleri alması beklenmektedir. 


Ancak bu anlamda tedbir alması gereken kurumlardan birisi olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ); binaların malzemeleri, afetlerde çok kolay zarar görmeleri, yaşam alanlarının sıkışmışlığı, fiyatları vb durumlardan dolayı sürekli eleştirilmiştir. Biz de bu konuyla ilgili seçim bölgemiz olan Kars'taki TOKİ binalarından ev alan yurttaşlarımızdan oldukça yoğun şikayetler almaktayız." dedi.


Kars Milletvekili Ayhan Bilgen soru önergesinde şu sorulara cevap istedi:


1. TOKİ Binaları hususunda hak sahipleri tarafından açılmış dava sayısı kaçtır?


2. Bu davaların konularına göre oranları nedir?


3. Kars TOKİ'de şerefiye parası da altında bir para talep etmiş midir?


4. Eğer talep edildiyse Şerefiye Parasının yasal mevzuatta karşılığı var mıdır? Hukuki midir?


5. Bu Şerefiye Parası talep edildiyse sadece şehir manzaralı ve güney cepheli dairelerden istenildiği bilgisi doğru mudur?


6. Bu konuyla ilgili mahkemeye başvurulmak suretiyle açılmış dava mıdır?


7. Sivas ve Kars şehirlerindeki birim fiyatların aynı olmasına rağmen Kars TOKİ fiyatlarına göre daha yüksek olduğu iddiası doğru mudur?


8. Su taşkınları olma riski sebebiyle zemin ve bodrum katların kura çekimine katılmayacağı bilgisi verilmişti. Buna rağmen kuralara bu katların da katıldığı bilgisi doğru mudur?


9. Eğer bu bilgi doğruysa yurttaşların can güvenliğinin sağlanabilmesi için hangi önlemler alınmıştır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön