20 / 04 / 2024

TOKİ Bodrum'da lüks konut projesi yapacak mı?

TOKİ Bodrum'da lüks konut projesi yapacak mı?

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, geçtiğimiz Şubat ayında Muğla'nın Bodrum ilçesinde TOKİ'nin lüks konut projesi yapacağı iddiasına ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı.



TOKİ Bodrum da lüks konut projesi yapacak mı?


Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, geçtiğimiz Şubat ayında Muğla'nın Bodrum ilçesinde TOKİ'nin lüks konut projesi yapacağı iddiasına ilişkin yazılı soru önergesi iletti.


Üstündağ, sorularının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti. Davutoğlu henüz bu sorulara yanıt vermedi.


Ancak Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Bodrum'da yapılacak  TOKİ  konutlarına 3 bin Suriyelinin yerleştirileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı açıklamalarında bulundu.


Üstündağ, "TOKİ'nin Muğla İli Bodrum ilçesi Ortakent Mahallesi'ndeki Hazine'ye ait 1 milyon metrekarelik araziyi devralmak için Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'na başvurduğu, debir kararının da önümüzdeki günlerde netleşmesinin beklendiği ve yüzde 30 emsal çıkması halinde yabancılara satmak üzere arazide 3 bin konut inşa edebileceği yönündeki haberler basın ve yayın organlarında sıkça gündeme gelmektedir." demişti.


Üstündağ'ın soruları


1. Toplu Konut İdaresi'nin Bodrum'un en merkezi bölgesi olan Ortakent Yahşi'de ilçenin en korunaklı ve bakir bölgesinde Hazine'ye ait olan 1 milyon metrekarelik arsada "İspanyol modeliyle" lüks konut üretip yabancılara pazarlamayı planladığı doğru mudur?


2. Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'na başvuru dahi yapılmadan TOKİ'nin doğal sit alanı olan ve imara açık olmayan bir arazi üzerinde yüzde 30 emsal talebi ile 3 bin konutluk bir proje geliştirmesi, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekoloji Temelli Bilimsel Araştırma Projesi"ne hem de Koruma Kurulunun kararına baştan ipotek koymak anlamı taşımaz mı? Bu proje için Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'nun TOKİ'ye verdiği bir ön izin var mıdır?


3. Bodrum gibi genellikle yaz turizmine dayalı ve lüks tip konutların egemen olduğu bölgede konut inşa etmek TOKİ'nin dar gelirli vatandaşlarımıza konut temininden vazgeçip lüks tip projelere yönelmesi anlamı taşımıyor mu?


4. Ülkemizde halen bir evi bulunmayan, memur, işçi, esnaf, emekli, dar gelirli ve herhangi bir geliri olmayan vatandaş sayısı tespit edilmiş midir?


5. TOKİ'nin bu proje ile İspanya'da uygulanan ve yabancılara konut satışını sağlayan bir model uygulanacağı belirtilmektedir. Bu durum son yıllarda büyük bir hız kazanan yabancılara toprak ve mülk satışını arttırarak ülke topraklarında veya beldelerinde yabancı ağırlığını arttırmayacak mıdır?


6. Bölgenin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımlarının da yapımcı firma tarafından gerçekleştirildiği bu projede arazinin bedelsiz devralınarak lüks bir proje başlatması haksız rekabete neden olmayacak mıdır?





Geri Dön