16 / 04 / 2024

TOKİ bu yıl 65 bin konut üretecek!

TOKİ bu yıl 65 bin konut üretecek!

2018 yılı hedeflerinin 65 bin konut üretmek olduğunu ifade eden TOKİ Başkanı Turan, bu yıl 16 lira ödeme yapmayı planlıyor. 



T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılki hedeflerinin ise 60 bin-65 bin konut ve 16 milyar lira ödeme olduğunu söyledi. Başkan Turan, Reuters ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Turan, Türkiye genelinde halen 520'ye yakın aktif şantiyelerinin bulunduğunu ve yaz aylarında çalışan sayısının 75 bin-80 bin civarında olduğunu belirtti. 


TOKİ, ağırlı olarak alt ve orta gelir grubunu konut sahibi yapmayı amaçlıyor. Son üç yıldır ürettiği konutların yüzde 98'ini sosyal konut olarak yapan TOKİ, ayrıca kamu binaları, hastane, yurt, stadyum, güvenlik tesisleri ve sınır duvarı gibi yapım işlerini de sürdürüyor.


TOKİ, 1984-2003 yılları arasında 43 bin konut üretti. Ayrıca son 14 yılda 820 bin konut yaptı.  Turan, "2016'da konut üretim sayımız 65 bin idi. Geçen yıl konut üretimimiz 60 bin civarı oldu, 15.5 milyar lira ödeme gerçekleştirdik" dedi.


Güneydoğu'daki 20 bin konut bu yıl teslim edilecek

Başkan Turan, "Güneydoğu Anadolu'da Şırnak, Hakkari, Mardin ve Diyarbakır'da ve ilçelerinde yaklaşık 25,000 konut inşa ediyoruz. Bunların 20,000'ini bu yıl teslim edeceğiz" dedi.


Gayrimenkuk sertifikasının değeri konusunda BIST ve SPK ile görüşülüyor

TOKİ olarak gayrimenkul sertifikası ihraç ettiklerini ifade eden Başkan Turan, projeden değil finansal piyasanın darlığından kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, bu konuyu BİST ve SPK ile görüştüklerini vurguladı. Turan, "Hisse alan vatandaşlarımız, şu anda satış fiyatına göre biraz daha düşük noktada ancak şu anda gerçekte satılan konutlar iç satış fiyatımızın üstünde, ancak Borsa'da değeri biraz daha altta. Yani şu anda vatandaş aynı projeden daire almaya kalktığında arz ettiğimiz fiyattan daha yüksek fiyatta satıyoruz. Borsada oluşmayan bir derinlik var. Gayrimenkul ihracında daha geniş kapsamlı projeler üzerinde çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.


Sanayi siteleri geliyor

TOKİ'ye sanayi sitelerinin kurulması için çok fazla talep geldiğini ifade eden Turan,  şu anda Aksaray, Diyarbakır ve Bolu'da sanayi siteleri için ihale aşamasına gelindiğini söyledi. İhaleler bu ay sonuna kadar yapılacak. İhalelerin toplam büyüklüğü 800 milyon lira ile 1 milyar lira arasında olacak.


Geri Dön