25 / 04 / 2024

TOKİ Bursa İznik Konutları'nda modern ve geleneksel bir arada!

TOKİ Bursa İznik Konutları'nda modern ve geleneksel bir arada!

Bursa İznik'te "Mahalle Konsepti" ile yerel mimari kültür esas alınarak projelendirilen Bursa İznik Sosyal Konutları ile 30 bin metrekarelik alanda yeni bir yerleşim kuruluyor.



3 bin yıllık kültürel ve tarihi mirasıyla, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren İznik’in yerel mimari çizgisini yansıtan proje ile özgün bir yaşam alanı inşa ediliyor. “TOKi Haber Dergisi'nde yer alan habere göre  TOKİ  Yerel Mimari Uygulama” projeleri kapsamında gerçekleştirilen 165 konutluk Bursa İznik Sosyal Konutları ile geleneksel mahalle kültürü, günümüz modern şehirlerine taşınıyor.

 

TEMEL ÜRETİM DİSİPLİNİ SOSYAL DOKUNUN KORUNMASI

 

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm hareketini yürüten TOKİ, sosyal dokunun korunmasını temel bir üretim disiplini olarak gözetiyor. Yöresel dokunun gelecek nesillere aktarılması hedefiyle hayata geçirilen sosyal konut projeleri, konut mimarilerinin, yörelerin kendi yaşantısından ve değerlerinden izler taşıması yaklaşımıyla geliştiriliyor. Bu yaklaşımla TOKİ, yerel unsurları “Mahalle” odaklı kentsel planlama ve tasarım ilkeleri ile buluşturuyor.

 

MAHALLE GELENEĞİ YAŞATILIYOR

 

Şehrin mimari dokusundan esinlenerek inşa edilen mahallede, insanı odağa alan bir tasarım hâkim. 33 blok ve 165 konuttan oluşan toplu konut projesi, 30 bin metrekarelik bir alanda yürütülüyor. Yörenin doğasıyla uyumlu olacak şekilde az katlı yapıların bulunduğu projede, eski mahallelerde olduğu gibi, ticari alanlar konutların zemin katlarında yer alıyor. İznik’teki bu yeni mahalle, sosyal donatıları, camisi, peyzaj düzenlemeleri ve ticari alanlarıyla da günümüz şehirlerine uygun bir yaşam alanı olma özelliği gösteriyor.

 

İNSAN ODAKLI YAKLAŞIM

 

İnsanı merkeze alan projeler üretme konusunda hassas davranan TOKİ, İznik Sosyal Konutlarında da yaya odaklı bir planlama kurgusunu hayata geçirdi. Projede, insanların etkileşimde bulanabileceği ve birbirleriyle ilişkilerini güçlü kılacak ortak alanlar oluşturulurken, insanların evlerine en kolay yoldan ulaşabilmesini sağlayacak yaya öncelikli bir ulaşım ağı kuruldu. Her binaya özel bahçe alanlarıyla, fiziksel, psikolojik ve çevresel anlamda olumlu bir etkinin yaratılması amaçlandı. Toplu konutlarda, şehrin tabiatı kadar aidiyet, aile ve komşuluk ilişkilerini güçlü kılan ortak alanlara da yer verildi. Dükkânlar, cami, çocuk oyun alanları, kameriyeler ile 7 bin metrekareyi aşkın yeşil alan bulunan projede, tüm alanlar mahalle sakinlerinin reaktif amaçlı kullanımına açık olacak şekilde tasarlandı.

 

Cami ve ticari alanların geleneksel mahalle yerleşimlerindeki gibi merkeze konumlandırıldığı projede, topografyaya uyumlu bir yerleşim oluşturulması da gözetildi.

 

MODERN VE GELENEKSEL BİR ARADA

 

Yerel ve modernin bir arada olduğu bir yaşam merkezi olarak inşa edilen Bursa İznik Sosyal Konutları, bölgeyle uyumlu olacak şekilde az katlı planda inşa edildi. Konutların cephelerinde yerel mimari çizgiyi taşıyan ahşap korkuluklar kullanılırken, çatılarda alaturka kiremit kaplamalar tercih edildi. Yol kenarına bakan cephelerin önleri, yüksek olmayan bahçe duvarlarıyla çevrelenerek sokak dokusunun oluşması, çevreleme ve yön hissinin korunması hedeflendi.

 

Ortak yaşam alanının, sürdürülebilirlik ve sosyal ilişkiler temelinde özgün bir şekilde yorumlandığı projede, daire içi planlamalarda da yerel mimari unsurlar esas alındı. Çağdaş yaşamın ihtiyaçlarına yanıt veren bir  tasarım kurgusunun benimsendiği konutlar, kullanıcılarına pratik yaşam alanları sunarken, bireysel kullanıcı beklentilerini de karşılayacak şekilde düzenlendi.

 

SOSYAL KONUTLAR ÖDÜLLÜ PROJELERLE İNŞA EDİLİYOR

 

Dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacını merkeze alan TOKİ, sosyal konut üretimini, geleneksel ve modern çizginin farklı mimari yorumlarla harmanlandığı ödüllü projelerle gerçekleştiriyor. Ödüllü projelerin uygulama alanlarından biri olan Bursa’daki İznik Sosyal Konutları, 165 konutu, az katlı yapılaşması, özlenen mahalle kültürünü yaşatan düzenlemesi ve yöreye özgü mimari özellikleriyle sürdürülebilir şehircilik anlayışını yansıtan önemli projeler arasında yer alıyor.

 

BULUŞMA NOKTASI MAHALLE

 

Ulusal Mimari Proje Yarışmalarıyla şehirlere değer katan örnek sosyal konut projelerinin hayata geçirildiğini söyleyen TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, ortak paydanın mahalle olduğunu vurguladı.

 

Farklı gelir gruplarını aynı semtte buluşturan ve dayanışma ortamını destekleyen mahalle kültürünün, ekonomik ve sosyal boyutuyla pek çok artı değer barındırdığını belirten Turan, “Mahalle, bir mekân olmanın ötesinde hayatın merkezidir ve kendine has bir örgütlenme biçimine sahiptir” dedi. Turan, mimarisi, estetik anlayışı, pazarı ve çarşısıyla mahallenin bir bütün olduğunu ifade etti.

 

 

"DEĞİŞİM İÇİN SAMİMİ BİR ÇABA GÖSTERİYORUZ"

 

İdarenin, 800 bini aşkın konutu ve 11 bine yakın sosyal tesisiyle ülkenin en büyük yapı kuruluşu olduğunu söyleyen Turan, son üç yıldır tüm üretim biçimlerinde yöresel mimari, yatay mimari ve mahalle konsepti üretim disiplinleriyle hareket ettiklerini hatırlattı. Esnafıyla, okullarıyla, camileriyle ve meydanlarıyla insanları bir arada yaşatacak yeni yaşam alanları oluşturmaya çalıştıklarını belirten TOKİ Başkanı, “Değişim için samimi bir çaba gösteriyoruz ve bu çabanın sonunda güzel eserlerin ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz” dedi. Turan, yarışmaların sonuçlarını, Türkiye’nin inşasında kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini söyledi.


Geri Dön