26 / 04 / 2024

TOKİ Çoban Evleri yapımını tamamladı

TOKİ Çoban Evleri yapımını tamamladı

Gaziantep ve bölge illerinde hayvancılığın gelişmesine önemli katkı yapması beklenen Gaziantep Organize Besi Bölgesinde, villayı andıran 214 çoban evinin yapımı tamamlandı.



Gaziantep Organize Besi Bölgesi Başkanı Ömer Çelik, yaptığı açıklamada, 4.5 milyon metrekare alanda faaliyet gösterecek bölgedeki yatırımların tutarının 14 milyon TL'ye ulaştığını, bölgede 50 milyon TL'lik yatırım yapılmasının beklendiğini söyledi. Çelik, bölgedeki çoban evlerini Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'na yaptırdıklarını kaydederek, bölgenin su, elektrik, yol gibi alt yapı yatırımlarının bitirildiğini, bazı işletmelerin bölgeye taşındığını bildirdi.

Proje kapsamında besicilere 2 bin 500, 5 bin ve 7 bin 500 metrekarelik arsa tahsis ettiklerini ifade eden Çelik, şunları anlattı: "Bu proje Türkiye'de bir ilk. Projeyi başarıyla hayata geçirerek besiciliği geliştirmek için başka iller tarafından örnek alınacak bir modele imza atacağız. Gaziantep bir zamanlar Türkiye'nin en önde gelen besicilik merkezlerinden biriydi, şimdi bu konumundan uzakta. Projemiz sayesinde besiciliğin Gaziantep'te yeniden gelişeceğine, Gaziantep'in yeniden bir besicilik ve canlı hayvan ihracat merkezi olacağına inanıyoruz. Kalkınmak yalnızca sanayi ile mümkün değil. Tarımsal üretime dolayısıyla da tarımsal üretimin bir kolu olan besiciliğe de önem vermeliyiz. Beslenme ihtiyacımızı tarımsal üretimle karşıladığımız ve hayvansal ürünlerin beslenmemiz için çok önemli olduğunu göz ardı edemeyiz. Sanayileşmekle birlikte tarımımızı geliştirmek için de çaba harcamamız zorunlu. Biz bu yöndeki çalışmalarımızı güzel bir örnekle yani Gaziantep Organize Besi Bölgesi ile kanıtlamak için yola çıktık." Çelik, Gaziantep Organize Besi Bölgesinin, Gaziantep ve bölge illerinden hayvancılığın gelişmesine yapacağı katkı yanında Gaziantep kent merkezinde besicilik yapılması nedeniyle yaşanan çevre sorunlarının çözümünü de katkı sağladığını bildirdi. Besicilerin bölgeye taşınmasıyla birlikte kent merkezinde kalan besi ahırlarının yıkıldığını, arsalarının toplu konut üretiminde değerlendirildiğini, bir bakıma bir taşla iki kuş vurulduğunu anlattı.

Villa gibiler

Gaziantep Organize Besi Bölgesinde dubleks olarak inşa edilen çoban evleri, mimari tarzıyla uzaktan bakıldığında villayı andırıyor. Bölge bir bütün olarak izlendiğinde de besi bölgesinden daha çok küçük bir sayfiye kenti izlenimi uyandırıyor. Çoban evlerinde bir samanlık ile çobanların aileleriyle birlikte yaşayabilecekleri bölüm bulunuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in "Avrupa Birliği standartlarında" inşa edildiğini sık sık dile getirdiği çoban evleri, besicilerin kendilerinin yapacağı ahırlarla modern işletmelere dönüşecek.

Gaziantep Organize Besi Bölgesinde çoban evleri ve ahırların yanı sıra otel, pazar yeri, kesimhane, veterinerlik hizmet birimi, arıtma tesisi gibi hizmet üniteleri de yapılacak. Oğuzeli ilçesine bağlı Çaybaşı köyü yakınında kurulan Gaziantep Organize Besi Bölgesinde faaliyet gösterecek besicilik işletmelerinin, arsa ve çoban evi bedelini TOKİ'ye taksitle 180 ayda ödeyecekleri kaydedildi. Gaziantep Organize Besi Bölgesi müteşebbis kuruluşları arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanlığı da bulunuyor.

Geri Dön