26 / 04 / 2024

TOKİ, evi selden hasar görenlere konut yapacak!

TOKİ, evi selden hasar görenlere konut yapacak!

Ağrı'da 6 bin 526 konut ile 6 bin 340 ahıra yıkık, oturulamaz ve ağır hasarlı raporu verildi



Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, kentteki sel felaketinin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında il genelinde 6 bin 526 konut ile 6 bin 340 ahıra ağır hasarlı raporu verildiğini bildirdi. Vali Yerlikaya, kentte 12 Mayısta yaşanan sel felaketinden sonra yapılan çalışmalarla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında, selin neden olduğu yaraların sarılması için çalıştıklarını, Ağrı merkez ve ilçelerindeki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Yerlikaya, il genelinde en fazla hasarın yaşandığı yerleşim biriminin Doğubayazıt ilçesi olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Sel felaketinin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında il genelindeki 6 bin 526 konut ile 6 bin 340 ahıra yıkık, oturulamaz ve ağır hasarlı raporu verildi. Devamında orta, az ve hasarsız konutlar üzerinde de çalışma yaptık. Bu kapsamda 31 bin 661 konut ve ahır gezilerek, bunlarla ilgili tutanak hazırlandı. İl genelinde en fazla hasarın olduğu ilçemiz Doğubayazıt. Bu ilçemizde 2 bin 980 konut hasar görmüş. Diğer ilçelerimizde ise Diyadin'de bin 468, merkezde 794, Patnos'ta 542, Taşlıçay'da 381, Eleşkirt'te 251, Tutak'ta 65, Hamur'da da 45 olmak üzere toplam 6 bin 526 konutta ağır hasar var. Bu konutlardaki hasar, Afet Acil Yönetim Müdürlüğü tarafından onaylandı."

Konutları yıkılan, ağır hasar gören ve oturulamaz durumda olan selzedeler için  TOKİ  tarafından konut yaptırılacağını anlatan Yerlikaya, evleri hasar gören vatandaşların muhtarlıklarda bulunan hak ediş listelerinden isimlerine bakması ve hak ediş sözleşmelerini imzalaması gerektiğini vurguladı. Konutların kısa sürede yapılarak, hak sahiplerine teslim edilmesi için çaba gösterdiklerini belirten Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Selzedelerin en geç önümüzdeki yılın sonuna kadar yeni evlerine yerleşmelerini istiyorum. Planlanan çalışmalara göre, 20 konut ve üzeri TOKİ tarafından, 20 konutun altındaki yerlerde ise konutlar İl Özel İdaresi tarafından yapılacak. İlçe merkezleri düzeyinde yer seçim çalışmaları tamamlandı. Köylerde de yapılacak konutlara ilişkin yer seçim çalışmaları Afet Acil Yönetimi Başkanlığınca görevlendirilen 24 kişilik bir ekip tarafından yapılacak. Çalışmaların tamamlanmasından sonra en fazla hasara uğrayan merkezlerden başlamak üzere inşaat çalışmalarına başlayacağız."

Yerlikaya, özellikle dere yataklarına yapılan evlerin sıkıntıya neden olduğuna dikkati çekerek, birçok vatandaşın kendi arazilerinin yanından geçen dereleri dahi üzerlerine tapu ettirdiğini, bu nedenle de derelerdeki ıslah çalışmalarında aksama yaşandığını dile getirdi.

Vatandaşların dere kenarlarında ıslah çalışması yapan ekiplere yardımcı olması gerektiğini anlatan Yerlikaya, "Dere yataklarındaki çalışmalar 30 Ekimde tamamlanacak. Bu süreye kadar vatandaşlarımızın görevlilere yardımcı olması gerekiyor. Başka türlü bu işin üstesinden gelemeyiz" dedi.
AA

Geri Dön