28 / 03 / 2024

TOKİ Isparta'da emeklilerin konut sorununu çözecek!

TOKİ Isparta'da emeklilerin konut sorununu çözecek!

Emekliye TOKİ Projesi'nin Tüm Bilinmeyenleri Çizgi Ötesi'nde Konuşuldu... Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Abdülkadir Ersal: "“Konut Sorunumuzun Çözüleceğine İnanıyoruz” dedi.



Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Abdülkadir Ersal, evi olmayan emeklileri ev sahibi yapmak için çıktıkları yolda çok güzel gelişmeler yaşandığını belirterek; “İnşaallah Bürokrat ve Milletvekillerimizin destekleriyle bu işin üstesinden geleceğiz. Umudumuz bu konutlarda” dedi.


Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Abdülkadir Ersal, Kanal32 Televizyonunda her hafta Salı akşamları yayınlanan Çizgi Ötesi programına konuk oldu. Program Moderatörü Mustafa Kahraman’ın rahatsızlığı nedeniyle Gazeteci Bora Tüfekli’nin sunduğu programa konuk Gazeteci olarak Demokrat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Yunus Özler katıldı.


Önceki akşam saat 21.00’de başlayan ve Gazeteciler Bora Tüfekli ile Yunus Özler’in sorularını yanıtlayan Başkan Abdülkadir Ersal, programda başta  TOKİ  tarafından emeklilere yönelik yaptırılması planlanan konutlar olmak üzere dernekle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Konuşmasına derneğin kuruluşundan bahsederek başlayan Başkan Ersal, konuşmasında; “Derneğimiz, emeklilere hizmet etmek ve onların emekli olmalarından sonraki hayatlarını daha rahat bir şekilde geçirmelerini sağlamak amacıyla kurulan bir dernektir. Merkezi Ankara’da olup, tüm illerde şubesi vardır. Bizde bu derneğin Isparta Şubesi olarak görev yapmaktayız. Yönetim kurulumuz 5 kişiden oluşmakta olup, tüm arkadaşlarımız her gün dernek binasında çalışmalarını sürdürmekte ve emeklilerimize hizmet vermektedir. Isparta Şubesi olarak zaman zaman Ankara’ya giderek Genel Merkezimizle de istişareler yapıyoruz ve bu noktada Genel Merkezimizle ilişkilerimizin son derece iyi olduğunu söyleyebilirim” dedi.


Emeklilerin yaşadığı sorunlara değinip bu sorunlara çözüm isteyen Başkan Ersal; “Isparta’da 76 bin civarında emekli mevcut. Çalışan sayısı ise 100 bin dolayında. Yani, Isparta’da emekli sayısı bir hayli fazla. Şehrimizde 1,3 çalışana bir emekli düşüyor. Derneğimizde ise son kayıtlarla birlikte üye sayımız 20 bini buldu. Bu Isparta’da en büyük kitle. 300 bin civarında seçmeni olan Isparta’nın 76 bin emeklisinin eşini de olduğunu düşünürsek 150 bin kişiye tekamül ediyor. Isparta’da bu kadar emekli olması memleketimizin emekli şehri olması demektir.


Biz dernek olarak bürokrat kesimiyle, siyasilerle her zaman işbirliği içinde ve iyi ilişkiler içinde çalışıyoruz. Siyasi partiler bizlerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Hatta, bir çok arkadaşımız bazı siyasi partilerde de görev almaktadırlar. Ama maalesef içinde bulunduğumuz şartlarda emeklimiz zor şartlarda geçinmek için mucizeler yaratan kitle olmuştur. Bu kitleyi kurtarmak tabi iktidar partilerin ve siyasilerin ellerindedir. Son zamanlarda emeklilere yönelik yapılan iyileştirmeler ise bizim adımıza sevindiricidir. Zira, siyasi iktidar 1 Ocak’tan itibaren emeklilerimize 3 ayrı zam vermeyi vaad etmiştir. Bunlardan birincisi memur emeklilerimiz hariç tüm emeklilerimize 100 TL seyyanen zam, TÜFE’den doğan fark zammı ve bir de esnaf emeklilerimiz için her ay kesilen destek primi olayı. Bilindiği gibi bu prim oranı % 15 idi ve emeklilerimizin aylıklarından her ay % 15 kesiliyordu. Bunun % 5’i geçtiğimi aylarda kaldırılmıştı. Şimdi ise siyasi iktidar kalan % 10’un da kaldırılacağını müjdesini verdi. Eğer bu da kaldırılırsa esnaf emeklisi arkadaşlarımızın maaşlarında yaklaşık 150 – 200 TL’lik bir artış söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.


Gerek 2016 yılı için gerek daha sonrası için hükümetten beklentilerinin, emeklilerin rahat bir hayat sürecek maaşa kavuşturulması, sosyal haklarının verilmesi olduğunu vurgulayan Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, konuşmasının devamında; “Bizim yıllardır süren bir promosyon olayımız var. Bu konuda siyasiler bir takım sözler verdiler.


Bunların tutulmasını istiyoruz. 2000’den sonraki emeklilerimizin sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Dernek olarak, emeklilerimizin kışın kömür, Kurban Bayramında Kurbanlık sorunlarının çözümü için kampanyalar yapıyoruz. Talep eden emeklilerimizin kömür ve kurbanlık ihtiyaçlarını gideriyoruz. Yine, Şube olarak 3 Özel Hastane ile yaptığımız anlaşma ile emeklilerimiz bu hastanelerde indirimli olarak tedavilerini olmaktadırlar” dedi.


Emeklilerin dikkatle takip ettiği en önemli okun olan konut konusunu programın en sonunda açıklayan Başkan Ersal; “Bilindiği gibi Isparta’da konut sıkıntımız var. Evi olmayan emeklilerimizin ev sahibi olması için bir çalışma başlattık. TOKİ ile bir çalışma var. Sayın Başbakanımız 7 Haziran seçimlerinden ve 1 Kasım seçimlerinden önce 250 lirayla emeklileri ev sahibi yapacağını beyan etti. Biz de bundan esinlenerek kayıt almaya başladık. Sayın vekilimiz Süreyya Bey de bu konunun takipçisi olacağına söz verdi. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Bu konuda bize destek veren sayın Valimize de teşekkür ediyorum. Emeklimiz 65 yaşına gelmiş ama evi hiç olmamış. Dünyada mekan, ahrette iman sözümüz var bizim. Bizim amacımız emeklimize ne kadar çok ev kazandırabilirsek o kadar iyi olacaktır. Zira, başvuru sayısı 13 bini geçti.


TOKİ tarafından Akkent Mahallesi mevkiinde Akkent evleri ile Çünür Mahallesi arasındaki Bozanönü ovasındaki alana yapılacak olan ve biz emeklilerin yanı sıra esnaflar ile dar gelirli vatandaşlarımızın da yer alacağı bu konutlar için süreç iyi yönde ilerliyor. Oradaki 100 dekarlık hazine arazisi Maliye tarafından TOKİ’ye tahsis edildi. Sıradaki çalışmalar ise sevindirici bir şekilde devam ediyor. Bu konuda Milletvekilimiz Süreyya beyin büyük gayretleri var” dedi.


Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Abdülkadir Ersal, programa davet ederek emeklilerin sorunlarını anlatmasına vesile olmalarından dolayı Programı sunan Gazeteci Bora Tüfekli ve programa konuk Gazeteci Demokrat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Yunus Özler’e teşekkür etti.


Gülses Gazetesi


Haber Nokta Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Isparta'nın büyük bir konut eksikliği olduğunu ifade eden vatandaşlar, en son Belediye eski Başkanı Hasan Balaman döneminde İsparta'ya gelen TOKİ'nin tekrar şehre getirilerek yüzlerce konut üretmesinin sağlanmasını istediler. Kısa adı TOKİ olan T.C. Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığı, gittiği illerde yüzlerce hatta binlerce konut yaparak vatandaşları mekan sahibi yapıyor. Ancak, söz konusu kurum çeşitli sebeplerden dolayı İsparta'da konut üretmiyor veya üretemiyor. TOKİ, gittiği şehirlerde hayata geçirdiği 700 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesine, 2023 hedefleri doğrultusunda mega proje ile yeni bir ivme kazandırıyor. "Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler Projesi' ile TOKİ, pek çok şehirde modern ve gelenekselin sentezlendiği yeni yerleşim alanları inşa ediyor. TOKİ, tüm bunları konut üretimindeki yüksek tecrübesini ortaya koyarken, bir çok ilde bu projelerini yeni bir safhaya taşıyor. Böylece bundan böyle İdare sadece bina inşa etmekle kalmıyor, yeni yerleşim alanları kuruyor. 

TOKİ'nin acilen İsparta'ya da gelmesi gerektiğini vurgulayan ve bu konuda talepte bulunan Ispartalı vatandaşlar, "Bilindiği gibi TOKİ, en son Belediye eski Başkanı Hasan Balaman döneminde yani 2004-2009 yılları arasında İsparta'ya gelmiş ve Çünür Mahallesi ile Aliköy mevkiinde yüzlerce konut yapmıştı. Belediye eski Başkanı Hasan Balaman'ın daveti ve girişimleri üzerine İsparta'ya gelen TOKİ sayesinde yüzlerce hatta binlerce vatandaşımız düşük miktarlarda yani keselerine göre ev sahibi olma imkanına kavuşmuşlardı. TOKİ'nin Aliköy mevkiine yaptığı evlerin bulunduğu yerleşim alanı daha sonra İsparta'nın 44. Mahallesi olarak kabul edilmiş ve 'Akkent' Mahallesi adını almıştı. Ancak, aradan geçen yaklaşık 7 yılda maalesef İsparta'da ciddi oranda bir konut üretimi olmuyor ve şehirde bu nedenle büyük bir konut açığı ortaya çıkmış durumda. Isparta'daki konut fiyatlarının son derece yüksek olması da bu nedenledir. Bu doğrultuda, TOKİ'nin acilen İsparta'ya davet edilmesini ve gelmesinin sağlanmasını istiyoruz. Çünkü, bu konut açığı ancak TOKİ'nin üreteceği toplu konutlarla giderilebilecektir" dediler. 


Nokta Gazetesi


Geri Dön