19 / 04 / 2024

TOKİ Kayabaşı fotoğrafları sadece www.emlakkulisi.com'da!

TOKİ Kayabaşı fotoğrafları sadece www.emlakkulisi.com'da!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), toplam 60-65 bin konutun yapımının planlandığı İstanbul Kayabaşı için düzenlediği "Konut tasarım yarışması"nın kazanan projeleri www.emlakkulisi.com'da!



TOKİ, İstanbul-Kayabaşı'nda kurmayı planladığı toplam 60-65 bin konutluk projede, "çevreye daha duyarlı ve sürdürülebilir şehir" kurmak amacıyla "Konut tasarım yarışması" düzenlendi. Kayabaşı'nda 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde arazisi bulunan TOKİ, burada 40-65 bin konutluk bir proje hazırladı. Toplam büyüklüğü 12,8 milyon metrekare olan alanda özel sektör tarafından da 20 bin konut yapımı öngörülüyor.

İstanbul'un gelişme aksı üzerinde olan ve yaklaşık 12 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek olan  TOKİ  Kayabaşı projesinin fikir yarışmasına 90 proje katıldı. Yarışmaya katılan 90 projeden eşdeğer seçilen 8 proje sahibine plaket ve 40'ar bin liralık, satın alma ödülüne layık görülen 8 proje sahibine de 10 bin liralık ödülleri verildi. Yarışmaya katılan diğer proje sahiplerine de teşekkür plaketi sunuldu. Bu arada yarışmaya katılan projeler arasında, konutlarda yaşayacak insanlara organik tarım imkanı sağlayan ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan projeler ilgi çekti. İstanbul-Kayabaşı'nda TOKİ ve özel sektör tarafından içinde sağlık ve eğitim tesislerinin de yer aldığı 65 bin konut yapılacak.


TOKİ Kayabaşı hakkında...

Kayabaşı bölgesi için İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi tarafından tasarlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 11 Nisan 2007'de onayladığı imar planları bulunuyordu. Ancak, yapılan analizler sonucunda, bu planlar ile çağdaş, insan ve çevre odaklı, sürdürülebilir ve ahenkli bir şehir hedefine ulaşmanın mümkün olmadığı belirlendi. Onaylı bu planlarda, yoğun bir yapılaşmaya izin verildiği, 10 binlerce kişinin yaşayacağı alanda istihdam yaratacak konut dışı kentsel çalışma alanlarının bulunmadığı, Plan Yapım Yönetmeliği'nde asgari alan büyüklükleri belirlenmiş olan sosyal donatı alanlarının standarda uymadığı ve yaklaşık 3 milyon 19,7 bin metrekare eksik bulunduğu, bu durumun çevre ve sağlık sorunlarına yol açacağı, ulaşım aksının topografya ile uyumsuz olduğu görüldü. Bunun üzerine bu planlarla insan ve çevre odaklı sürdürülebilir bir yerleşim yerinin kurulmasının mümkün olmadığı gerekçesi ile planlamanın, yeni baştan ve farklı bir anlayışla ele alınmasına karar verildi.

Kayabaşı Toplu Konut Alanı İmar Planı'nda, "bahçe sulaması amacıyla yağmur suyu depolama sistemi yapılması" plan notu olarak zorunlu kılındı. Bu alanda inşa edilecek binlerce konutun üreteceği atık suyun kurulacak bir atıksu arıtma tesisi ile yeniden kullanımının sağlanması öngörülüyor. 200-250 bin nüfusun yaşayacağı şekilde düşünülen Kayabaşı'nda, 2 bin 305 yatak kapasiteli 299 bin 700 metrekarelik sağlık tesis alanı, 2 bin 247 derslik kapasiteli, 449 bin 417 metre karelik ilköğretim tesis alanı, 500 derslik kapasiteli 100 bin 83 metre karelik kreş alanı, bin 254 derslik kapasiteli 250 bin 733 metre karelik ortaöğretim tesis alanı, 246 derslik kapasiteli 49 bin 262 metre karelik meslek lisesi alanı planlandı.

Bölgede, 17 adet Gülhane Parkı büyüklüğünde 2 milyon 839 bin 238 metrekarelik park ve spor alanı, 12 adet İSKİ Genel Müdürlüğü binası büyüklüğünde 300 bin metrekarelik teknik altyapı alanı, 8 adet  Ankara  Adliyesi büyüklüğünde 399 bin 850 metrekarelik resmi kurum alanı, 16 adet Ali Sami Yen Stadı büyüklüğünde 552 bin metrekarelik rekreasyon alanı, 7 adet Atatürk Kültür Merkezi büyüklüğünde 340 bin 850 metrekare kültürel tesis alanı ayrılması öngörülüyor.

İlgili haberler

TOKİ Kayabaşı'nda 324 TL taksitle!

TOKİ Kayabaşı'nda konut seçimleri bugün başladı!

TOKİ Kayabaşı'nda hangi etap? Ne zaman teslim edilecek?


Geri Dön