24 / 04 / 2024

TOKİ Nusaybin'de 5 bin 51 konutluk projeyi tamamlamak üzere!

TOKİ Nusaybin'de 5 bin 51 konutluk projeyi tamamlamak üzere!

Güneydoğu Anadolu'da terörden zarar gören alanlar TOKİ'nin çalışmalarıyla yenileniyor. Bu kapsamda Mardin Nusaybin'de inşası tamamlanmak üzere olan 5 bin 51 konutluk projeyle yerleşim alanı yeniden şehre kazandırılıyor.



Mardin Nusaybin'de terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla 2017 yılında ihale edilen 5 bin 51 konutluk projenin inşa çalışmaları hız kesmeden sürüyor. 12 etaptan oluşan proje yöresel mimari ve yapı unsurları esas alınarak şekillendirirken, uygulama kapsamında nitelikli sosyal donatı alanları da oluşturuluyor.

344 bloktan oluşan ve 2+1, 3+1, 4+1 planlarda tasarlanan projede konutun yanı sıra beş cami ve 528 dükkân yer alıyor. Projede engelli vatandaşların hassasiyetleri de titizlikle uygulamalara yansıtılıyor. Bu kapsamda engelli rampaları, asansörleri ve korkulukları gibi engelli dostu düzenlemelere yer veriliyor. 

GELENEKSEL VE MODERN BİR ARADA

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre, Mardin halkının sosyoekonomik durumu, geleneksel yaşam biçimi, görenek ve kültür unsurları dikkate alınarak tasarlanan yerleşim, şehrin benzersiz mimari dokusundan da izler taşıyor. Az katlı plan kurgusuna sahip konutların iç bölümleri çağdaş yaşamın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanırken, yapı mimarileri geleneksel konutların form ve yapı elemanlarından oluşuyor. Mardin Nusaybin konutları geleneksel ile modernin harmanladığı ve Türkiye'nin farklı şehirlerinde hayata geçirilen  TOKİ  Yerel Mimari Uygulama Projeleri arasında yer alıyor.

TOKİ YEREL MİMARİ UYGULAMA

Güneydoğu'da terörden zarar gören şehirleri, kültür ve değerlerini koruyarak yenileyen TOKİ'nin Mardin Nusaybin Projesi de bu anlayışla geliştirildi. Yöresel alışkanlıkları gözeten ve geleneksel yaşamın sürdürülebilirliğini sağlayan projede, bölgenin tarihi, kültürü ve coğrafi özellikleri tasarıma yansıtılıyor. Bu yaklaşımla konutlarda geniş balkonlara yer verilirken, dış cephelerde Mardin taş ile hazırlanmış kaplamalar dikkat çekiyor.

SOSYAL YAŞAMA VE EKONOMİYE KATKI

İnşası büyük ölçüde tamamlanan yerleşimin, ilçeye sosyal ve ekonomik açıdan dinamizm kazandırması hedefleniyor. Yenilenen yerleşimde ilçe sakinlerinin sosyalleşebileceği, kaliteli zaman geçirebileceği sosyal donatıların inşası da hızla sürüyor. Rekreasyon alanlarında konut sakinlerinin dinlenebileceği, spor yapabileceği fitness alanları ve yürüyüş yolları planlanırken, temel ihtiyaçların karşılanabileceği ticaret merkezli blokların yanı sıra her blok ve dükkân için yeterli alan ve sayıda otopark yer alıyor.

Cami ve taziye evinin de bulunduğu projede çeşitli yaş gruplarına yönelik okullar da bulunuyor. Bu kapsamda 24 derslikli ve 32 derslikli ilkokul ile 32 derslikli lisenin inşası devam ediyor. 

 


Geri Dön